Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Iransk avhoppare tillägnar Israel sin olympiska medalj

När Saeid Mollaei tog emot silvermedaljen i judo i Tokyo-OS tackade han Israel för segern. Detta som en revansch för att hemlandet Iran, i VM 2019, tvingat honom att förlora i semifinalen för att inte behöva möta en israel.
– Tack Israel för att ni gett mig sådan energi. Den här medaljen tillägnas också er, sa Saeid Mollaei efter finalen i Tokyo där han tävlade för sitt nya hemland Mongoliet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 31 jul 2021

– Jag hoppas israelerna är glada för den här vinsten, sa Mollaei vidare i sin hyllning till Israel efter finalmatchen som han förlorade mot japanen Takanori Nagase i 81 kilosklassen.

Mitt under Judo-VM 2019 kom en iransk ambassadanställd till Mollaeis uppvärmning och förklarade att en säkerhetsstyrka fanns i hans familjs hem. Mollaei beordrades att förlora i semifinalen för att inte behöva möta den israeliske judo-världsmästaren Sagi Muki i finalen. Mollaei var då själv världsmästare sedan han tagit guld i VM 2018 och brons 2017.

–Tusen frågor snurrade i mitt huvud. Vad ska hända min familj? Så jag följde helt enkelt ordern, sa Saeid Mollaei, enligt tidningen Deutsche Welle.

Han kritiserade därefter Iran offentligt och vågade inte återvända till landet. Han fick stöd från Internationella judoförbundet och sökte sedan medborgarskap i Mongoliet vilket beviljades och sedan 2019 representerar han landet i judo.

Innan OS tränade Saeid Mollaei i två månader i Israel med israelen Sagi Muki, mannen som vunnit VM 2019 och som Mollaei alltså tvingats att undvika genom att ge upp semifinalen. Men nu har han alltså fått sin revansch.

Iran har i flera årtionden förbjudit sina idrottsmän att tävla mot israeler eftersom landet inte erkänner Israel som stat.

Jag hoppas israelerna är glada för den här vinsten

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier