Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

Iranier besökte Israel – vill ha ”Koresh-avtal”

En delegation med exil-iranier från USA har besökt Israel för att visa att de står på det israeliska folkets sida i konflikten med Iran. Gruppen förespråkar ett framtida fredsavtal mellan de båda länderna, ett så kallat ”Koresh-avtal”.

Nyheter · Publicerad 11:00, 28 jul 2021

Enligt deltagaren Behzad ”Ben” Tabatabaei, som är filosofie doktor och expert på internationell affärsekonomi, är det drygt 40-åriga islamistiska styret i Iran en historisk avvikelse.

– Tyvärr är den här regimen i krig med iransk historia, kultur, civilisation och, viktigast av allt, de iranska värdena tolerans och acceptans. Vi är här för att klargöra för Israels folk att det iranska folket står tillsammans med Israels folk och att vi fördömer regimen i Iran, säger Tabatabaei till CBN News.

Delegationsbesöket organiserades av Institute for Voices of Liberty, på svenska ”Institutet för frihetens röster”, en ideell organisation som informerar i västvärlden om det iranska folkets belägenhet, och arbetar för demokrati i Iran.

Det långsiktiga målet med Israel-besöket är inget mindre än att få till ett freds- och normaliseringsavtal mellan Israel och ett framtida demokratiskt Iran, ett så kallat ”Koresh-avtal”, efter perserkungen Koresh, eller Kyros II, som enligt Gamla Testamentet hjälpte det judiska folket att återuppbygga det raserade templet i Jerusalem.

Utöver sex stycken exil-iranier, däribland Doktor Tabatabaei, fanns enligt nyhetssajten Israel Today även fyra personer som arbetat åt Trump-administrationen med i delegationen, däribland rådgivaren Len Khodorkovsky, som pekar på hur relationen mellan Israel och Iran tros ha varit tidigare i historien.

– Det iranska folket tror att det var varma relationer mellan Israels folk och Irans folk i 2 500 år, konstaterar han.

Den judisk-amerikanska journalisten Ellie Cohanim, som själv föddes i den iranska huvudstaden Teheran och flydde därifrån tillsammans med sin familj i samband med revolutionen 1979, då hon var i sex-årsåldern, är inne på samma spår.

– De iranska judarna var ett av världens äldsta judiska samhällen. Vi bodde sida vid sida med våra iranska grannar i över 2 500 år. Jag är iranier kulturellt. Mitt hjärta är fortfarande med mina bröder och systrar i landet, säger hon till CBN News.

Påbudet från kung Koresh av Persien gällande Jerusalem

Den persiske kungen Korehs (500-talet f.Kr) befallning om att det judiska folket skulle få möjlighet att återvända till Jerusalem och återuppbygga sitt tempel där:

”Så säger Koresh, kung av Persien: Herren, himlens Gud, har gett mig alla riken på jorden, och han har befallt mig att bygga ett hus åt honom i Jerusalem i Juda. Den bland er som tillhör hans folk ska bege sig upp till Jerusalem i Juda för att bygga upp Herrens, Israels Guds hus, och hans Gud ska vara med honom. Han är den Gud som bor i Jerusalem. Alla som finns kvar, på varje ort där de bor som främlingar, ska få hjälp av folket på orten. De ska få silver, guld, gods och boskap utöver det som frivilligt ges till Guds hus i Jerusalem.”

Esra 1:1-4, Svenska Folkbibeln 2015

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Trösterika Jesaja 41:10 är årets mest delade bibelvers i världen

Bibeln. Jesajas ord om Guds beskydd och tröst är den mest delade bibelversen under 2022. Det uppger... lördag 3/12 20:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10