Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Iran: Israel bakom ”terror” mot atomanläggning

Iran anklagar Israel för att ligga bakom söndagens tillbud på kärnenergianläggningen Natanz. Regimen i Teheran utlovar hämnd.

Nyheter · Publicerad 14:37, 12 apr 2021

Flera israeliska medier har rapporterat att Mossad låg bakom söndagens sabotage, med hänvisning till källor inom den israeliska underrättelsetjänsten. Israeliska regeringen har inte kommenterat saken.

Natanz är en av Irans största anläggningar för urananrikning, och startade så sent som i lördags tre nya urancentrifuger vid en ceremoni ledd av president Hassan Rohani.

Åtgärden är i strid med Irans åtaganden enligt 2015 års kärnenergiavtal med de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Kina, Ryssland, Frankrike och Storbritannien). Regimen i Teheran ser sig dock inte bunden av överenskommelsen sedan USA:s tidigare president Donald Trump hoppade av det och införde sanktioner mot Iran.

Förra veckan inleddes EU-ledda Iransamtal i Wien, som beskrivs som ett närmande mellan Washington och Teheran.

Ingen kom till skada och några radioaktiva utsläpp skedde inte i samband med händelsen i Natanz, enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Iranska myndigheter beskriver tillbudet i Natanz som ”kärnenergiterrorism”.

– Sionisterna vill hämnas eftersom vi har varit framgångsrika i arbetet med att lyfta sanktionerna. De har sagt rakt ut att de inte kommer att tillåta detta. Men vi kommer att hämnas på sionisterna, säger utrikesministern Mohammad Javad Zarif i statlig tv, syftande på Israel.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00