På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Iran: Israel bakom ”terror” mot atomanläggning

Iran anklagar Israel för att ligga bakom söndagens tillbud på kärnenergianläggningen Natanz. Regimen i Teheran utlovar hämnd.

Nyheter · Publicerad 14:37, 12 apr 2021

Flera israeliska medier har rapporterat att Mossad låg bakom söndagens sabotage, med hänvisning till källor inom den israeliska underrättelsetjänsten. Israeliska regeringen har inte kommenterat saken.

Natanz är en av Irans största anläggningar för urananrikning, och startade så sent som i lördags tre nya urancentrifuger vid en ceremoni ledd av president Hassan Rohani.

Åtgärden är i strid med Irans åtaganden enligt 2015 års kärnenergiavtal med de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Kina, Ryssland, Frankrike och Storbritannien). Regimen i Teheran ser sig dock inte bunden av överenskommelsen sedan USA:s tidigare president Donald Trump hoppade av det och införde sanktioner mot Iran.

Förra veckan inleddes EU-ledda Iransamtal i Wien, som beskrivs som ett närmande mellan Washington och Teheran.

Ingen kom till skada och några radioaktiva utsläpp skedde inte i samband med händelsen i Natanz, enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Iranska myndigheter beskriver tillbudet i Natanz som ”kärnenergiterrorism”.

– Sionisterna vill hämnas eftersom vi har varit framgångsrika i arbetet med att lyfta sanktionerna. De har sagt rakt ut att de inte kommer att tillåta detta. Men vi kommer att hämnas på sionisterna, säger utrikesministern Mohammad Javad Zarif i statlig tv, syftande på Israel.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier