Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari har, under ett annat namn, svenskt medborgarskap och har tagit emot bidrag från Sverige. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Irakisk minister som fick bidrag i Sverige utreds för brott

Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari, som visat sig vara svensk medborgare, utreds för brott mot mänskligheten. Dessutom bekräftar polisen att en förundersökning om både bidragsbrott och brott mot folkbokföringslagen pågår mot ministern.

Nyheter · Publicerad 16:38, 26 nov 2019

Najah al-Shammari tillträdde som försvarsminister i juni i år men har, som Nyheter idag avslöjade nyligen, tidigare bott i Sverige och är svensk medborgare. I helgen rapporterade flera medier att al-Shammari misstänks ha begått bidragsbrott, uppgifter som nu bekräftas av svensk polis.

– Vi från polisens sida har inlett en förundersökning redan den 8 november i år, säger Jan Granqvist på polisens bedrägerisektion i Stockholm, till SVT Nyheter.

Dessutom pågår en utredning om folkbokföringsbrott, och enligt Granqvist har polisen en nära dialog med Försäkringskassan i fallet.

Flera anmälningar har dessutom kommit in mot Najah al-Shammari om misstänkt krigsbrott i Irak. Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar nu med att se hur man ska gå vidare med utredningen. Förundersökningen befinner sig ”i ett mycket tidigt skede”, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Anklagelser har redan tidigare riktats mot försvarsministern för att ha varit delaktig i att drygt 300 demonstranter mist livet under de våldsamma protesterna i landet, bland annat genom användandet av vissa typer av vapen.

Uppgifterna om att al-Shammari har dubbelt medborgarskap har tidigare uppmärksammats i medier i Irak, men förnekats av regimen. I Irak är det tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, vilket det inte ska vara för ministrar i regeringen.

I lördags gick försvarsministern till motangrepp och meddelade, via landets försvarsdepartements Facebooksida, att en svensk jurist anlitats för att dra medier inför rätta för falska uppgifter. Av texten framgår det dock inte exakt vilka påstått oriktiga uppgifter den svenska advokaten ska titta närmare på.

Vi från polisens sida har inlett en förundersökning redan den 8 november i år.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier