Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari har, under ett annat namn, svenskt medborgarskap och har tagit emot bidrag från Sverige. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Irakisk minister som fick bidrag i Sverige utreds för brott

Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari, som visat sig vara svensk medborgare, utreds för brott mot mänskligheten. Dessutom bekräftar polisen att en förundersökning om både bidragsbrott och brott mot folkbokföringslagen pågår mot ministern.

Nyheter · Publicerad 16:38, 26 nov 2019

Najah al-Shammari tillträdde som försvarsminister i juni i år men har, som Nyheter idag avslöjade nyligen, tidigare bott i Sverige och är svensk medborgare. I helgen rapporterade flera medier att al-Shammari misstänks ha begått bidragsbrott, uppgifter som nu bekräftas av svensk polis.

– Vi från polisens sida har inlett en förundersökning redan den 8 november i år, säger Jan Granqvist på polisens bedrägerisektion i Stockholm, till SVT Nyheter.

Dessutom pågår en utredning om folkbokföringsbrott, och enligt Granqvist har polisen en nära dialog med Försäkringskassan i fallet.

Flera anmälningar har dessutom kommit in mot Najah al-Shammari om misstänkt krigsbrott i Irak. Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar nu med att se hur man ska gå vidare med utredningen. Förundersökningen befinner sig ”i ett mycket tidigt skede”, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Anklagelser har redan tidigare riktats mot försvarsministern för att ha varit delaktig i att drygt 300 demonstranter mist livet under de våldsamma protesterna i landet, bland annat genom användandet av vissa typer av vapen.

Uppgifterna om att al-Shammari har dubbelt medborgarskap har tidigare uppmärksammats i medier i Irak, men förnekats av regimen. I Irak är det tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, vilket det inte ska vara för ministrar i regeringen.

I lördags gick försvarsministern till motangrepp och meddelade, via landets försvarsdepartements Facebooksida, att en svensk jurist anlitats för att dra medier inför rätta för falska uppgifter. Av texten framgår det dock inte exakt vilka påstått oriktiga uppgifter den svenska advokaten ska titta närmare på.

Vi från polisens sida har inlett en förundersökning redan den 8 november i år.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier