Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

USA:s före detta president tog med sig sekretessbelagda dokument när han lämnade Vita huset. Exakt vad dokumenten innehåller är oklart. Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Internt stöd för Trump efter razzia

Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst en politisk storm i USA. Ledande republikaner har skyndat till den tidigare presidentens försvar.

Nyheter · Publicerad 14:00, 11 aug 2022

Det var förre presidenten själv som berättade om måndagskvällens genomsökning. Trump beskrev husrannsakan som ett tjänstefel från åklagarmyndighetens sida.

”Mitt vackra hem, Mar-A-Lago i Palm Beach, Florida, är just nu belägrat, plundrat och ockuperat av en stor grupp FBI-agenter”, skrev han på sitt sociala nätverk Truth Social network.

Han beskriver genomsökningen som en ”attack av radikala vänsterdemokrater som desperat inte vill att jag ställer upp i presidentvalet 2024”.

Trump får nu stöd av många republikaner.

Kevin McCarthy, som siktar på att bli talman om Republikanerna får majoritet i representanthuset efter valet i november, anklagar justitiedepartementet för ”väpnad politisering”.

Donald Trumps vicepresident Mike Pence, en tänkbar rival till Trump om presidentkandidaturen 2024, uttrycker ”djup oro” över att Trumps hem genomsökts och att justitiedepartementets agerande undergräver allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Han kräver en fullständig redogörelse från justitieminister Merrick Garland.

Republikanernas partiordförande Ronna McDaniel kallar räden ”skandalös”.

Kommentarerna från Demokraterna är återhållsamma.

– Ingen står över lagen, inte ens en före detta president i USA, säger representanthusets talman Nancy Pelosi till NBC.

Varken FBI eller justitiedepartementet har kommenterat ärendet, men presidentens son Eric Trump säger till Fox News att razzian hade koppling till utredningen om de stora mängder dokument som Trump tog med sig när han lämnade Vita huset i januari förra året.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00