Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Internationellt läkarförbund: Säg nej till all dödshjälp

Samtidigt som Moderaternas kvinnoförbund vill utreda dödshjälp, pågår en uppmärksammad rättegång där en svensk man avslutat sin frus liv. Men en klar och tydlig signal skickas nu från den tunga aktören World Medical Association (WMA): All vårdpersonal bör säga nej till eutanasi.

Nyheter · Publicerad 19:00, 6 nov 2019

Debatten om att legalisera dödshjälp eller inte fortsätter.

Moderaternas kvinnoförbund har gått ut med att de vill utreda frågan för att se hur en sådan lagstiftning skulle kunna tillämpas i Sverige.

Det handlar om ett fåtal personer som inte kan få hjälp av den palliativa vården, menade Josefin Malmqvist, ordförande för kvinnorförbundet, i en debatt i SVT:s Aktuellt på måndagen. Hon fick mothugg av Mikael Oscarsson (KD) som i stället förespråkar livshjälp i form av bland annat smärtlindring.

Han menade också att överallt där dödshjälp blivit lagligt har det börjat med att handla om en liten grupp särskilt utsatta, men att det sedan kommit att omfatta allt fler.

– Det är inte fråga om det blir ett sluttande plan, det är ett sluttande plan. Det här handlar om människovärdet, sade han.

I en rättegång som bevakats av flera stora svenska medier står en man åtalad för dråp på sin fru. Hon ska ha under många år ha lidit av ME, en neurologisk sjukdom där symtomen bland annat är kronisk trötthet och svår smärta, utan att få den hjälp hon efterfrågat.

Kvinnan ville avsluta sitt liv men kunde inte själv, maken ska därför ha begått vad flera medier beskriver som ett ”barmhärtighetsmord”. Dödshjälp är förbjudet, även när det gäller närstående och svårt sjuka personer, menar dock åklagaren.

Samtidigt som allt fler röster höjs för att Sverige ska ta efter länder som Belgien och Kanada där dödshjälp är tillåtet enligt vissa kriterier, skickar läkarkåren en helt annan uppmaning.

Det är WMA, ett internationellt organ som omfattar en majoritet av världens nationella medicinska förbund, som tydligt deklarerar sitt motstånd mot eutanasi.

”World Medical Association bekräftar på nytt sin starka övertygelse att eutanasi strider mot grundläggande etiska principer för medicinsk praxis”, menade man i ett uttalande nyligen.

Där uppmanas även alla läkare och nationella medicinska förbund, också i länder där dödshjälp är lagligt, att avstå från att medverka till att avsluta människor liv.

Det är inte fråga om det blir ett sluttande plan, det är ett sluttande plan. Det här handlar om människovärdet.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...