Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Partiledaren Mikail Yüksel avfärdar kritiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat i flera kommuner.

Nästa helg hålls en extra kongress, där grundaren Mikail Yüksel utmanas om uppdraget som partiledare.

Nyheter · Publicerad 14:00, 6 dec 2022

Världen idag har tidigare skrivit om de stridigheter som pågår inom det muslimska partiet Nynas. Det gällde uppgifter om att Hassan Khan, en av Nyans grundare och tidigare styrelseledamot för extremistanklagade Vetenskapsskolan i Göteborg, ansåg att partiledaren Mikail Yüksel måste avgå.

Nu kommer fler uppgifter om att partiledaren Mikail Yüksel hotas av intern opposition. Inför extrakongressen har det tagits fram en rapport som ska ligga till grund för att utesluta Yüksel ur partiet, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är en löjligt komisk rapport, framtagen av en okunnig person. Jag har läst den och jag skrattar bara, säger Mikail Yüksel till tidningen.

Yüksel anser att anklagelserna mot honom är långsökta, och tonar ner uppgifterna om en konflikt i partiet.

Utmanaren heter Sead Busuladzic och sitter i Landskronas kommunfullmäktige. Han anser att partiet varit för toppstyrt och är kritisk till hur vissa frågor hanterats. Dit hör bland annat desinformationskampanjen om att socialtjänsten skulle kidnappa barn till muslimska föräldrar.

– Socialtjänsten är en väldigt känslig fråga, säger Sead Busuladzic till tidningen och framhåller att partiet inte velat delta i någon kampanj för att skada Sverige.

– Vi har bara lyft upp frågan för att den ska utredas så att man kan skapa förtroende till myndigheten, tillägger han.

Nyans satsade i valet på att vinna röster i områden med många invandrare, särskilt muslimer. Partiet fick kommunala mandat i Botkyrka och Landskrona. Världen idag har tidigare skrivit att Nyans bland annat vill ge islamofobi en särskild brottsrubricering samt inskränka yttrandefriheten genom att förbjuda koranbränning.

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00