Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Interaktiv julkrubba lyser upp decembermörkret

Genom ljud, ljus och träfigurer presenterar Missionskyrkan i Lagan julevangeliet på ett interaktivt och annorlunda sätt.

Nyheter · Publicerad 19:00, 11 dec 2022

Den interaktiva krubban står nu uppställd utanför Missionskyrkan i Lagan, norr om Ljungby, för tredje året i rad. Idén kom upp under coronapandemin, och sedan har församlingen fortsatt att bygga på den.

– Allt är utsågat i träskivor och sedan har vi målat eller i vissa fall klistrat på tyg eller mattor på skivorna, berättar Jan Lönn från församlingen.

Besökarna trycker själva på en knapp för att starta julkrubban, varpå en fem minuter lång uppläsning av julevangeliet fortsätter. Allt i takt med att fler och fler lampor vid krubban tänds. Allt styrs av en dator, som ett av Jans barnbarn, Andreas, har programmerat.

– Det blir en slags ljus- och ljudshow medan vi läser upp evangeliet.

Krubban har blivit uppskattad av Laganborna och dessutom syns den på långt håll. Jan Lönn hoppas nu kunna inspirera fler församlingar att göra liknande krubbor.

– Det är ett bra sätt att nå ut med julevangeliet till dem som kanske inte går i kyrkan, menar han.

När krubban visats färdigt för i år packas den ihop och förvaras till nästa julsäsong.

– Det är ett enkelt recept som i förhållande till arbetsinsatsen ger ett spektakulärt resultat. Man får mycket effekt för pengarna.

Det är ett bra sätt att nå ut med julevangeliet till de som kanske inte går i kyrkan.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00