Nyheter

Inre gränskontroll ska stärkas efter koranbränningarna

Statsminister Ulf Kristersson meddelar att intensifierade inre gränskontroller ska genomföras i Sverige. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Statsminister Ulf Kristersson meddelar att intensifierade inre gränskontroller ska genomföras i Sverige. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Josefin Utas. Foto: Pressbild
Josefin Utas. Foto: Pressbild
Tobias Billström (M) Foto: Oscar Olsson/TT
Tobias Billström (M) Foto: Oscar Olsson/TT
Krister Thelin. Foto: Pontus Lundahl/TT
Krister Thelin. Foto: Pontus Lundahl/TT
Gunnar Strömmer (M). Foto: Caisa Rasmussen/TT
Gunnar Strömmer (M). Foto: Caisa Rasmussen/TT

Den inre gränskontrollen i Sverige ska intensifieras mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget efter koranbränningarna, uppger regeringen. Utrikesminister Tobias Billström (M) försöker gjuta olja på vågorna – vilket han kritiseras för.”Vi i Sverige har blivit lovligt byte för hela världens egoister, extremister, maktgalningar och kriminella”, skriver debattören Josefin Utas på Facebook.

Publicerad Uppdaterad

En demokratisk rättsstat trumfar vilken auktoritär teokrati som helst.

Krister Thelin, jurist

Planen är att beslutet om intensifierad inre gränskontroll ska fattas på torsdag, uppgav statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff under tisdagen. Bakgrunden är de koranbränningar som genomförts i Sverige, vilket lett till omfattande protester i flera muslimska länder.

– Vi står i daglig kontakt med de svenska underrättelsetjänsterna, så allvarligt tycker vi att läget är, säger Kristersson.

Enligt Säpo har säkerhetsläget försämrats i Sverige och man hanterar löpande attentatshot. Sverige har gått från ett legitimt mål för terrorattentat, till att bli ett prioriterat mål. I maj fattades ett beslut om att tillfälligt återinföra inre gränskontroller, vilket gäller till november.

– Sedan det uppdraget gavs har säkerhetsläget försämrats, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Från och med tisdagen får polisen därför ett uppdrag att intensifiera arbetet med kontroller vid den inre gränsen.

– Det innebär att man får en möjlighet att genomföra kroppsvisitation, genomsöka fordon och id-handlingar. Syftet med det regeringsuppdraget är att stärka polisens arbete och därmed bättre kunna förebygga hot mot den inre säkerheten, säger Strömmer.

I fredags skickade utrikesminister Tobias Billström ett brev till OIC:s utrikesministrar där han bland annat förklarar hur Sveriges demonstrationsfrihet fungerar samt att regeringen tar avstånd från ”islamofobiska handlingar som enskilda personer genomfört vid manifestationer i Sverige”.

Debattören Josefin Utas är en av dem som anser att regeringen ger efter för auktoritära regimers hotfulla tonläge.

”Vi i Sverige har blivit lovligt byte för hela världens egoister, extremister, maktgalningar och kriminella”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Utas bild är att många i Sverige verkar sakna stolthet i att försvara något.

”Allt ska bara vara enkelt och bekvämt, resten löser ’nå’n annan’. Frihet och säkerhet, visst, men bara om vi inte behöver offra något för det. Med en sådan inställning blir vi till slut överkörda av dem som har något viktigt de står upp för och har bestämt sig för att försvara”, skriver hon.

Juristen Krister Thelin anser inte att regeringen bör se fördömandet som något negativt.

”Mitt förslag till regeringen: Bär det med stolthet. En demokratisk rättsstat trumfar vilken auktoritär teokrati som helst”, skriver Thelin i en tweet.

Expressens ledarsida uppmanar regeringen Kristersson att ta lärdom av Frankrikes president Emmanuel Macron.

”För snart tre år sedan var det Frankrike som var måltavlan. Franska varor bojkottades i en lång rad muslimska länder och en vakt på ett franskt konsulat i Saudiarabien knivhöggs. Det som rörde upp ilskan den gången var att president Macron tydligt tagit ställning för franska tidningars rätt att publicera karikatyrer, även av profeten Muhammed. Men Macron vägrade att vika ner sig och stormen lade sig så småningom”, skriver tidningens ledarsida.

Powered by Labrador CMS