Nyheter

Inget kommer att stå i vägen för gasledningen

Nord Stream:Inget kommer att stå i vägen för gasledningenSverige har inte slutgiltigt godkänt gasledningen. Inte Finlandheller. Men byggarbeten och prospektering av Nord Streams gasledning iÖstersjön är i full gång. Att något skulle kunna stoppa ledningen serföretaget som högst osannolikt.
– Ingenting kommer att stå i vägen för tillstånden, säger Maud Amelie Hanitzsch på Nord Streams PR-avdelning.


Remissrundorna är avklarade. Uppbyggnaden av hamnen i Slite ochlagringsplatsen i Karlskrona är i full gång. Rör för miljardbelopp ärredan inköpta, och tusentals rör som vart och ett väger 20 ton liggeroch väntar i Kotka, den största exporthamnen i Finland vid Finskavikens kust.
Nord Stream har redan pumpat in gigantiska summor pengar i gasledningen som alltså än så länge inte har fått några klartecken.
Endast räkningen på de rör som ska användas gick på 6,3 miljarder närde köptes in förra sommaren. Upprustningen av Slite kommer att kostaomkring 70 miljoner och det är inte heller billigt att hyra området iKarlskrona där Nord Stream ska lagra rör, 30 miljoner kronor.
I Gotland får även Länsmuséet för marinarkeologiska undersökningarlite drygt tre miljoner, även Högskolan på ön får omkring nio miljonerkronor.

På en direkt fråga kring hur den ekonomiska krisen påverkar projektetbörjar Maud Amelie Hanitzsch på Nord Streams PR-avdelning att förklarahur avancerad gasledningen är, samtidigt som hon passar på att nämnaatt projektet är utvalt av EU som ett prioritetsprojekt, innan hon tillslut svarar på frågan.
– Perioder av finansiellt tumult och oklar ekonomisk framtidunderstryker vikten av stabil och långsiktigt energitillförsel och ärnödvändigt för att upprätthålla konkurrenskraften i den europeiskaekonomin, menar hon.
Men vad skulle hända om ni inte får tillstånd, skulle inte detta innebära en enorm ekonomisk förlust?
– Vi är i ständig och nära kontakt med de olika länderna och vi ärövertygade om att det inte kommer uppstå några oövervinneliga problem,ingenting som kommer stå i väggen för att få tillstånden från de femländer genom vilkas vatten gasledningen kommer gå, säger Maud AmelieHanitzch.
Det har pratats om att Nord Stream redan har påbörjat byggandet avgasledningen på rysk mark, men detta slår Maud Amelie Hanitzch på NordStream ifrån sig.
– Vi kommer inte att starta byggandet av gasledningen förrän vi har fått alla tillstånd från alla länder.
Så ni har alltså inte börjat bygga gasledningen, varken på eller utanför land?
– Nord Stream-projektet följer tidsschemat och kommer att fortlöpa som planerat.
Detta inte allt för konkreta svar avslutar intervjun med Nord Streamsom inte heller vill kommentera den opinionsundersökning som i Sverigepekar på att en stor majoritet av det svenska folket är negativtinställda till gasledningen.


Robin Olsson
robin.olsson@varldenidag.se


Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS