Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Polisen grep danska demonstranter som sparkade på Koranen på Stortorget i Malmö i slutet av augusti. Något brott kan dock inte kopplas till någon person. Foto: Johan Nilsson/TT

Inget hatbrott att bränna Koranen

Det begicks inget brott när en koran eldades upp i Malmö i slutet av augusti. Förundersökningen har lagts ner, rapporterar Sydsvenskan.

Nyheter · Publicerad 17:00, 16 nov 2020

– I den ena delen har vi haft en misstänkt som satt eld på en koran eller något som kan uppfattas som en koran. Där har vi inhämtat olika uppgifter runt omkring händelsen. Att bara titta på den isolerade gärningen att tända eld på en koran så är det inte att bedöma som hets mot folkgrupp, säger kammaråklagare Sofia Syrén till tidningen.

Utredningen läggs även ner vad gäller den manifestation som genomfördes på Stortorget senare samma dag. Då sparkades det bland annat på en koran.

– Man kan konstatera att det skriks meningar som innefattar hot eller ger uttryck för missaktning. Vissa uttalanden bedömer jag som hets mot folkgrupp. Men det går inte att styrka vem som skriker detta. Vi kan inte identifiera någon gärningsman, säger Syrén.

Händelserna den 28 augusti ledde till stora oroligheter i stadsdelen Rosengård och hittills har sex personer åtalats för våldsamt upplopp, enligt SVT Nyheter Skåne.

Koranbränningen initierades av den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan. Paludan själv stoppades från att resa in till Sverige den aktuella dagen och erhöll samtidigt ett tvåårigt inreseförbud till landet. Sedan dess har Paludan, som har en svensk pappa, blivit svensk medborgare.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10