Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Ingenting kunde stoppa ungdomarnas lovsångsfest

“Vi vill ge dig ära, ära ...”, hördes på långa vägar från den välfyllda Torpladan, sensommaren 2019. Huruvida fjolårets lovsjungande succé skulle kunna genomföras i år var för arrangörerna länge osäkert.

Nyheter · Publicerad 09:48, 3 sep 2020

I de osäkra pandemitider där vi befinner oss upplevde Ära-gänget att Gud gav en ny vision. Nämligen att med hjälp av lokala församlingar anordna flera Ära 20, för att över hela landet tillsammans tillbe Jesus. 

Under den kristna ungdomsfestivalen har 21 församlingar runt om i Sverige haft digitala gemensamma aktiviteter, möten och separata smågrupper och samlingar. Världen idag besökte en av platserna där Ära 20 hölls under helgen: Söderhöjdskyrkan på Södermalm i Stockholm. 

– Vi är väldigt glada att få göra det här, säger en leende Karolina Bergenwall, pastor i Söderhöjdskyrkan.

Jag var med på Ära förra året, och är tacksam att det trots allt gick att genomföra även i år. 

En av deltagarna, Elsa, 15 år, instämmer: 

– Ja, jag var också med förra året, och är glad över att vara här igen. Nu har vi bland annat varit ute på stan här i Stockholm. Vi bjöd på kaffe, dammsugare och gratis bön, säger hon och skrattar.

– Jag bad faktiskt för en icke-kristen främling för första gången. Det var inte så farligt som jag hade föreställt mig i mitt huvud. Han verkade verkligen uppskatta bönen.

En annan deltagare, Nora Nilsson, 16, berättar mer om vad som händer under en dag på Ära. 

– Vi har haft smågrupper och seminarium, digitala shower och gudstjänster. Bön på stan, vän-häng, midnight worship och spikeball.

Hon beskriver spikeball som en blandning av volleyboll och ”King”, som endast kräver ett nät, en boll och fyra mer eller mindre erfarna spelare. De senaste åren har spelet trendat högt på kristna ungdomsläger, och Ära 20 är inget undantag. 

Något annat som varit populärt under denna helg, är ordet gemenskap. Gemenskap med vänner, med Gud, i gudstjänster och lekar.

Mötesledaren Elin Eidenskog sammanfattade helgen i det sista digitala gemensamma mötet: 

– Det har varit en fantastisk helg på olika orter i vårt land, och Gud har gjort så mycket. Dels här i produktionen, men vi har även hört om många vittnesbörd från de olika platserna i Sverige. Vi är så glada och tacksamma för det vi gemensamt fått vara med om.

Trots corona kunde alltså mängder med ungdomar tillsammans, även denna sensommarhelg, sjunga ut lovorden ”Vi vill ge dig ära, ära”.  

Ära

Vad: Ära är en lovsångsfestival arrangerad av EFK och hölls för första gången på Torpgården sensommaren 2019. 

För: Ungdomar. I fjol samlades flera hundra.  

Syfte: Tillsammans ära och tillbe Jesus. 

Festivalen 2020: Ära är fortfarande en festival, men på grund av omständigheterna hölls den på flera platser samtidigt.

Antal platser i Sverige: 21.

Antal per plats: Upp till 50 stycken.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10