Nyheter

Ingen sänkning av abortgränsen

Mikael Oskarsson (KD)

Ingen sänkning av abortgränsen. Det blev resultatet när Kristdemokraternas riksting på torsdagkvällen behandlade hälso- och sjukvårdsfrågor.

Hälso- och sjukvård vara något av en huvudpunkt på torsdagen i Umeå. I abortfrågan var det två huvudpunkter som stack ut. Dels frågan om fosterdiagnostik som ett redskap i att välja bort barn med intellektuellt funktionshinder och dels frågan om sena aborter, apropå vårens nyhetsrapportering om aborterade foster som är vid liv en lång tid efter ingreppet och i vissa fall måste avlivas av sjukvårdspersonal.
Mikael Oscarsson, riksdagsledamot från Uppsala, menade att vi inte får hamna där att fosterdiagnostik gör att fler barn med Downs syndrom väljs bort. Han hänvisade till en rapport från Norge som antyder att så är fallet.
- Är det så att det som pågår är systematiskt så borde detta ses över, sade Mikael Oscarsson i talarstolen.
Vidare pläderade Oscarsson för en så kallad säkerhetsmarginal vid sena aborter. I praktiken skulle det innebära att gränsen för sena aborter sänks med två veckor i förhållande till när i graviditeten man klarar av att rädda för tidigt födda barn.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS