Nyheter

Ingarps trä står stark trots lågkonjunkturen

Ingarps trä står stark trots lågkonjunkturen"Vi har hittills bara kommit i kontakt med finanskrisen via tidningarna"Familijeföretaget Ingarps trä började egentligen som en lanthandel för mer än 60 år sedan. I dag omsätter verksamheten 270 miljoner.
- Än så länge har vi bara kommit i kontakt med finanskrisen via tidningarna, säger företagets vd Nicklas Gerhardsson.


Företaget Ingarps trävaror startades år 1947 av far och farbror till företagets nuvarande vd Nicklas Gerhardsson. Verksamheten började med att hans farfar köpte en lanthandel i Ingarp, där även barnen så småningom började jobba.
– Farfar hade ett flyttbart sågverk som han lånade ut till olika skogsägare, berättar Nicklas Gerhardsson.
– En släkting sålde en rotpost, som bröderna sågade på fritiden bakom lanthandeln. Så småningom blev sågverket stationärt och med tiden blev sågningen mer intressant än lanthandeln, konstaterar han.
– Mor började i lanthandeln, som så småningom lades ned i slutet av 1960-talet. Far fyllde nyligen 80 och min farbror 85. Det händer fortfarande att de tittar förbi på företaget.
– För mig har sågverket både inneburit lekplats, sommarjobb och arbetsplats. I ungdomen var det inte alltid självklart att jag skulle börja här, men ganska tidigt studerade jag på sågverksteknisk linje.
– Jag ser det som en stor fördel att ha vuxit upp med företaget. Jag har varit på alla platser ute i verksamheten, då kan man hänga med i diskussionen på ett annat sätt.

År 1970 sågade Ingarps trävaror ungefär 30 000 kubikmeter. 1997 sågade sågverket 75 000 kubikmeter och vidareförädlade 75-80 procent. I dag sågar företaget 110 000 kubikmeter och vidareförädlar 90 procent. Företaget har 75 anställda och omsätter 260 miljoner kronor, vilket sjunker något när priserna går ned.
– Omsättningen har stigit i takt med att vi ökar sågningen och vidareförädlingen. Riktigt allt går inte att vidareförädla, en del emballagevirke och liknande går obearbetat, säger Nicklas Gerhardsson.
Vidareförädlingen handlar om hyvling, fingerskarvning, hållfasthetssortering, exakt-kapning, impregnering och målning.
– Vi har dock ingen byggvaruhandel, eftersom det skulle innebära att vi konkurrerade med våra kunder. 30 procent av produktionen går till byggvaruhandeln i Sverige, berättar han.
Svensk husproduktion utgör 20 procent av företagets omsättning. Än så länge har inte finanskrisen fått så stor effekt på verksamheten.
– Vi som enskilt företag har bara kommit i kontakt med den genom att läsa tidningarna. Sedan har priserna på sågade trävaror gått ned under ett års tid, men volymmässigt har vi fortfarande mycket att göra. Efter nyår blir det nog mindre, det har flera hustillverkare aviserat, tillägger han.
– När svenska kronan tappar i värde blir det billigare för utlandet att köpa virke i Sverige, så för exporten är det positivt. Genom åren har Sverige-marknaden varierat mellan 50 och 60 procent.
– Vi går samtidigt in i en vinterperiod som av tradition innebär att byggverksamheten avmattas och att "Gör det själv"-marknaden stannar av.
Exporten går bland annat till danska och holländska marknaden, samt Nordafrika och Mellanöstern, till länder som Egypten, Marocko, Sudan och Saudiarabien.
– Vi har egna bilar i Sverige. Från Danmark och Holland kommer trailers hit, medan Nordafrika och Mellanöstern nås via båt.
Nicklas Gerhardsson beskriver hur allt timmer används på ett eller annat sätt. Barken blir bränsle för värmevärk, sågspån och kutterspån blir pellets, flisen förvandlas till tidningspapper och kartong.
– Det är en fantastisk produkt på det sättet.

Planerar ni några stora förändringar?

– Vi har planer för en ny fingerskarvningsanläggning för att kunna erbjuda våra kunder exakta och långa längder. Det kan vara till husfabriker som vill ha längder som passar rätt in i deras spiklinje.
Både Nicklas Gerhardssons far och farbror är med i missionsförsamlingen i Ingarp, som är under utbyggnad.
– Den är väldigt aktiv i byn, och har en stor ungdomsverksamhet.

Hur har de kristna värderingarna påverkat företaget?

– Främst genom en ärlighet i alla affärer som genomsyrar verksamheten.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS