Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Inga abortkritiska förslag från KD i årets motionsflod

Från KD-håll är det för första gången på många år helt tyst vad gäller abortrestriktiva förslag. Enligt KD-politikern Mikael Oscarsson finns det dock inget direktiv från partiledningen angående detta.

Nyheter · Publicerad 07:00, 1 dec 2022

Noterbart ur årets motionsflod i riksdagen är att det är helt tyst från KD-ledamöter gällande abortkritiska förslag, något som Dagen var först med att uppmärksamma.

Även om partiet i många år stått bakom nuvarande svensk abortlag har enskilda riksdagsledamöter ofta kommit in med förslag om att på olika sätt motverka aborter. Men så alltså inte i år.

Världen idag hör av sig till Mikael Oscarsson (KD) som är en av de ledamöter som under sin tid i riksdagen lagt fram en rad förslag om att förebygga aborter.

– Jag har genom åren lagt fram många motioner om abortförebyggande insatser och det kommer jag att fortsätta med, säger han.

I år har han fokuserat på andra områden, bland annat att driva frågor om att motverka dödshjälp. Men han intygar att han fortsatt ser flera anledningar att arbeta politiskt för att antalet aborter ska bli färre.

– I Sverige slutar en av fyra graviditeter i abort, i Schweiz är samma siffra en av tio. Varför är det så? Det måste vara viktigt att fortsätta ställa de frågorna, säger han med hänvisning till siffror från 2018.

Det finns alltså ingen signal som gått ut från partiledningen att man inte bör ta upp detta?

– Nej, och för egen del är det naturligt att fortsätta att driva de här frågorna, säger Mikael Oscarsson som nämner ett par exempel på motioner som han tidigare lämnat in och som han vill följa upp.

Till exempel förslag om stöd åt ideella organisationer som finns där för gravida kvinnor i en tuff situation. 

– Praktiska, ekonomiska eller sociala svårigheter ska inte utgöra hinder för att fullfölja graviditeten, säger han. 

Även frågan om utsorterande fosterdiagnostik och hur det påverkar människovärdet behöver belysas igen, menar han.

En annan KD-profil som under åren har lagt flera abortrestriktiva motioner är Tuve Skånberg. Han flyttades ner på årets riksdagslista inför valet och kom inte in i riksdagen, så några motioner från honom är det inte längre frågan om.

I dag driver KD, med partiledaren Ebba Busch i spetsen, att aborter i någon form ska skyddas i grundlagen. Busch hävdade under valrörelsen att hon var säker på att samtliga partikamrater i riksdagen skulle rösta ja till att verka för grundlagsskyddade aborter.

Världen idag kunde dock berätta att flera KD-toppar, däribland Mikael Oscarsson och Hans Eklind, ville avvakta med att ge besked kring hur man skulle ställa sig till ett sådant förslag.

För egen del är det naturligt att fortsätta att driva de här frågorna.

Konfirmander önskar tydlig undervisning om kristen tro

Svenska kyrkan. Konfirmander önskar tydlig undervisning om Gud och Jesus. Inom Svenska kyrkan tolkar man detta som... söndag 28/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00