Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

I världens största muslimska land, Indonesien, blir de kristna allt fler. Foto: Pixabay

Indonesiens kristna blir allt fler – nu följer en av tio Jesus

Den kristna befolkningens andel har ökat i världens fjärde folkrikaste land, Indonesien, rapporterar människorättsorganisationen ICC.

10,6 procent av befolkningen, eller nära 29 miljoner invånare, beräknas i dag vara kristna.

Nyheter · Publicerad 12:00, 13 okt 2021

Den kristna människorättsorganisationen International Christian Concern, ICC, hänvisar till nya siffror, från juni i år. De uppges komma från en enhet på folkbokföringsavdelningen Dukcapil, som i sin tur sorterar under det indonesiska inrikesdepartementet. Enligt ICC ska antalet kristna ha stigit till nära 29 miljoner, varav drygt 20 miljoner protestanter och drygt 8 miljoner katoliker, av en befolkning på totalt 272 miljoner.

Procentuellt sett ska därmed den kristna befolkningen numera uppgå till cirka 10,6 procent av befolkningen, i jämförelse med 9,9 procent enligt Indonesiens folkräkning 2010.

Muslimernas andel i landet ska däremot ha minskat något under perioden i fråga, från 87 procent till 86,9 procent, uppger ICC, som samtidigt konstaterar att den ungefär 273 miljoner stora muslimska befolkningen är världens största, följt av Pakistan.

En närmare titt FN:s statistik över Indonesiens folkräkning 2010 visar att den totala befolkningen då uppskattades till cirka 238 miljoner, antalet muslimer till 207 miljoner, antalet protestanter till cirka 17 miljoner och antalet katoliker till cirka 9 miljoner.

Vid en jämförelse med de nya siffrorna för 2021, som presenteras av ICC, kan man alltså konstatera att alla tre grupperna har ökat numerärt, precis som landets befolkning i stort.

En mer exakt jämförelse av de båda uppsättningarna siffror ger vid handen att befolkningen totalt, under 11-årsperioden, ökade med 14,7 procent, antalet muslimer med 14,2 procent, antalet katoliker med 21,9 procent och antalet protestanter med 23,4 procent.

Även om Indonesien har religionsfrihet konstaterar ICC att religiösa minoriteter, såsom kristna, Ahmadiyya-muslimer och buddister ofta drabbas av diskriminering och förföljelse.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier