Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Indonesien förbjuder slöjtvång i skolor

Indonesien, det land i världen med störst muslimsk befolkning, förbjuder nu skolor att tvinga elever att bära slöja. Detta sedan ett fall där en kristen elev vägrat att täcka sig fått stor uppmärksamhet i landet.

Nyheter · Publicerad 17:00, 24 mar 2021

Beslutet välkomnas av demokrati- och rättighetsaktivister som menar att icke-muslimska flickor länge tvingats bära slöja i konservativa delar av landet, skriver Arab News.

Indonesiens utbildningsminister Nadiem Makarim har sagt att skolor som fortsätter med slöjtvång på flickor riskerar att bestraffas med exempelvis minskad ekonomisk ersättning.

– Beslutet är ett positivt steg mot att skydda kvinnors rättigheter i Indonesien, säger Andreas Harsono vid Human Rights Watch i Jakarta, enligt Arab News.

Enligt Harsono har skolanställda använt sig av bland annat mobbning, skrämsel, grupptryck och i vissa fall uteslutning för att få alla flickor att använda slöja.

Frågan om slöjtvång blev en nationell angelägenhet sedan en kristen elev på en skola i en provins i västra Sumatra pressades att täcka sig mot sin vilja.

Hon vägrade, och hennes föräldrar spelade i hemlighet in ett samtal med en företrädare för skolan som sade att alla flickor måste ha slöja, oavsett religion. När klippet blev viralt valde politikerna att agera.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier