Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Imamsonen lever med ständiga dödshot

Broder Rachid är imamsonen som blev kristen och i dag når miljontals människor i arabvärlden. Trots att han lever under ständiga dödshot fortsätter han att sända ut sina program som jämför islam och kristendom. – All frihet har ett pris. Jesus betalade också ett högt pris för vår frihet, säger han när Världen idag möter honom under en arabisk konferens i Solna.

Nyheter · Publicerad 08:15, 11 aug 2016

Det var efter att själv ha jämfört kristendom och islam som den marockanske imamsonen broder Rachid valde att lämna sin muslimska tro och bli en kristen. Beslutet möttes med allt annat än glädje av hans familj och släktingar, men det var inte förrän han började göra ett tv-program, som jämför just islam och kristendom, som förföljelsen tog fart på allvar.

I dag har programmet, som även sänds via youtube, uppskattningsvis mellan 20 miljoner och 40 miljoner tittare. Programmet sänds ifrån väst, eftersom broder Rachid inte längre är välkommen till något arabiskt land, men även i västvärlden lever han i fara. Vart han än kommer blir han igenkänd.

När Rachid i förra veckan var på besök i Sverige i samband med den arabiska konferensen i Solna hade han ständigt tre säkerhetsvakter runt sig. För att gå ut på gatorna i Stockholm behöver han täcka sig med solglasögon, keps och annat, för att inte riskera att någon ska ge sig på honom.

Du betalar ett högt pris för det du gör…

– Ja, men all frihet har ett pris. Jesus betalade också ett högt pris för vår frihet, säger broder Rachid lugnt till Världen idag.

Under den arabiska sommarkonferensen i Solna talade broder Rachid bland annat till kristna ledare i Sverige. Han beskrev den väckelse som pågår i arabvärlden och hur kristendomen bidrar med en positiv förändring i hela regionen.

– En sak som man aldrig får höra på nyheterna, det är vad Gud gör i de muslimska länderna.

Ett av de främsta skälen till att mängder av människor i arabvärlden har börjat ifrågasätta islam och vända sig till Jesus är – Islamiska staten. När de ser konsekvenserna av överlåtelsen hos IS blir de själva fundersamma.

– Varenda människa ställer existentiella frågor. ”Varför tillåter Gud detta? Gör IS Guds vilja?” De letar efter svar. De letar efter alternativ.

Det går inte att hävda att IS inte har med islam att göra, menar broder Rachid.

– Det finns de som säger att IS inte har med islam att göra, men det har det. IS-anhängarna handlar i enlighet med saker som står i Koranen och haditherna, menar broder Rachid och nämner bland annat hur Muhammed gick ut i krig var 45:e dag.

När fler upptäcker att islam inte är ”fredens religion” och att IS egentligen bara följer Muhammeds exempel, börjar fler också ställa frågor om Jesus och jämföra de båda exemplen, menar han.

Ett sätt som människor letar svar på, det är via satellitsändningar. Och här kommer broder Rachids program ”Vågade frågor” in som en alternativ röst.

När han började sända programmet var omkring 95 procent av reaktionerna negativa. Det var människor som ville döda honom, argumentera emot eller ”spotta på honom” som hörde av sig. Men nu är sifforna raka motsatsen – omkring 90 procent av alla reaktioner är positiva. Människor har frågor, vill omvända sig eller säga tack.

Att, som han gör i sitt program, öppna för dialog, frågor och argumentation är viktigt för att kunna nå muslimer, menar han. För den som möter muslimer i västvärlden är dialog viktigt för att kunna öppna för evangeliet.

– Att tala om andliga upplevelser ger i muslimvärlden inte samma tyngd som att komma med logiska argument. Vi som kommer från arabvärlden tycker om att diskutera. Men sedan handlar det om att genuint älska människorna, oavsett om de kommer till tro eller inte.

Om Koranen översattes till lokala dialekter tror Rachid att ännu fler människor skulle börja ifrågasätta sin religion. Det skulle leda till att fler kunde göra det han själv gjorde – jämföra islam med kristen tro.

– Som det är nu är det svårt för många araber att förstå Koranen utan att ha kommentarer, menar han. Den läses upp på liknande sätt som Bibeln förr lästes upp på latin i våra kyrkor, säger han.

Förutom att betona dialogen har broder Rachid två tips på hur kristna bör bemöta muslimska flyktingar i Sverige.

– Få dem att känna att de tillhör gemenskapen. Vi känner oss som främlingar i era länder. Sedan behöver ni ha tålamod med oss. Vi kommer med mycket bagage från våra länder, så vi gör massor av misstag.

I ett av sina tv-program intervjuar Rachid en IS-anhängare som är bosatt i Sverige. Rachid tror att det finns många fler anhängare till IS i Sverige och var därför inte förvånad över mannens hemvist.

– Jag var inte förvånad. Han anser att sharialagar ska styra. Sådana personer överraskar västvärlden, men var och en av oss som kommer från arabvärlden vet att dessa personer finns bland oss.

Broder Rachid ser svenskar som ett väldigt trevligt folk, men som behöver bli mer vaksamma.

– Det är skillnad på att vara trevlig och naiv, så ni borde vara mer vaksamma. Vad ni gör nu kan påverka ert lands historia för all framtid. Ni måste få koll på vilka människor som kommer in i ert land, säger han med eftertryck.

Han tror att någon form av ”screening” är nödvändig för att kunna skilja ut sympatisörer till IS. Hur den ska gå till vet han inte, men nämner Israel som ett exempel att lära från. För även om det inte är så många IS-anhängare som kommer in i landet kan de göra stor skada, menar han.

– Tänk dig att det kommer in fem personer som är fanatiska muslimer. Även om det är en liten procent fanatiker som kommer in är det ett problem. Tänk dig hur mycket skada de kan göra, hur mycket fruktan de kan inge. Titta på vad som hänt i Paris, Nice och Storbritannien.

Finns det annat som kan göras för att stoppa IS?

– Vi kan börja med att reformera utbildningar, böcker och tal i moskéer så att de fördömer handlingarna som IS utför. Även regimer och höga ledare i de arabiska länderna borde ta avstånd. Som det är nu är det ett dubbelt budskap. Utåt sett tar länder avstånd, men det räcker att gå in på ett lands arabiska version av hemsida för att förstå att så inte är fallet.

När Världen idag frågar vad han vill hälsa till kristna i Sverige är bön och evangelisation det som först kommer upp.

– Be för den muslimska världen. Hitta kreativa sätt för att nå människorna som kommer till er och förmedla det glada budskapet, säger han.

Varenda människa ställer existentiella frågor. ”Varför tillåter Gud detta? Gör IS Guds vilja?” De letar efter svar.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier