Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Imam fick prata om påsken i SVT – ”obegripligt”

När SVT i sitt program Helgstudion skulle uppmärksamma påskhögtiden hade man bjudit in Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och imamen Nasir Ahmad Arif. På sociala medier har många reagerat på att en muslimsk företrädare medverkade för att tala om en judisk-kristen högtid.

Nyheter · Publicerad 08:20, 7 apr 2021

I söndagens sändning av Helgstudion i SVT fick Antje Jackelén berätta vad påskdagen betyder för kristna.

– Det är den största högtiden på året. Vi firar att Jesus tog vägen från liv till död och genom döden till nytt liv. Kristus är uppstånden.

Därefter gick ordet till Nasir Ahmad Arif som är imam på Järvafältet i Stockholm, och han konstaterade att muslimer inte firar påsk. Samtalet fortsatte sedan med att handla om bland annat pandemin och om sorg.

Många har riktat skarp kritik mot SVT och frågar sig vad syftet är att i detta sammanhang ha med en företrädare för en religion som inte firar påsk.

”För mig (och att döma av reaktionerna på sociala medier, för många andra) var imamens närvaro svår att förstå. Han säger att han inte firar påsk, och det torde han även ha sagt till SVT-folket när de ringde för att bjuda honom. Ändå fick han komma”, konstaterar debattören Mohamed Omar på sajten Det goda samhället.

Hade det inte varit mer logiskt, menar vissa, att i så fall också ha med en judisk representant då pesach, påsk, är central i judisk tro utifrån berättelsen i Andra Mosebok om befrielsen från slaveri och uttåget ur Egypten.

Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, beskriver på Twitter imamens medverkan som fullkomligt obegriplig.

”SVT växlar alltså mellan påskfrågor till Antje Jackelén, som ju så att säga har en relation till ämnet, och helt icke-relaterade frågor till imamen. Det är som en intervju med en fysiker om fysik, där en litteraturvetare får vara med och besvara frågor om något helt annat.”

”Vore väldigt intressant att höra @svtnyheter förklara detta. För nu ser det ut som att imamen är med enbart för att man bjudit in en präst. Även om ämnet berör prästen men inte imamen”.

Många har också påpekat att Nasir Ahmad Arif är kopplad till Cordobaskolan i Akalla som bland annat fått kritik för att man separerat flickor och pojkar och som anklagats för att vara sponsrad med pengar från Saudiarabien.

Världen idag har sökt SVT.

Det är som en intervju med en fysiker om fysik, där en litteraturvetare får vara med och besvara frågor om något helt annat.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00