Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Imam fick prata om påsken i SVT – ”obegripligt”

När SVT i sitt program Helgstudion skulle uppmärksamma påskhögtiden hade man bjudit in Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och imamen Nasir Ahmad Arif. På sociala medier har många reagerat på att en muslimsk företrädare medverkade för att tala om en judisk-kristen högtid.

Nyheter · Publicerad 08:20, 7 apr 2021

I söndagens sändning av Helgstudion i SVT fick Antje Jackelén berätta vad påskdagen betyder för kristna.

– Det är den största högtiden på året. Vi firar att Jesus tog vägen från liv till död och genom döden till nytt liv. Kristus är uppstånden.

Därefter gick ordet till Nasir Ahmad Arif som är imam på Järvafältet i Stockholm, och han konstaterade att muslimer inte firar påsk. Samtalet fortsatte sedan med att handla om bland annat pandemin och om sorg.

Många har riktat skarp kritik mot SVT och frågar sig vad syftet är att i detta sammanhang ha med en företrädare för en religion som inte firar påsk.

”För mig (och att döma av reaktionerna på sociala medier, för många andra) var imamens närvaro svår att förstå. Han säger att han inte firar påsk, och det torde han även ha sagt till SVT-folket när de ringde för att bjuda honom. Ändå fick han komma”, konstaterar debattören Mohamed Omar på sajten Det goda samhället.

Hade det inte varit mer logiskt, menar vissa, att i så fall också ha med en judisk representant då pesach, påsk, är central i judisk tro utifrån berättelsen i Andra Mosebok om befrielsen från slaveri och uttåget ur Egypten.

Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, beskriver på Twitter imamens medverkan som fullkomligt obegriplig.

”SVT växlar alltså mellan påskfrågor till Antje Jackelén, som ju så att säga har en relation till ämnet, och helt icke-relaterade frågor till imamen. Det är som en intervju med en fysiker om fysik, där en litteraturvetare får vara med och besvara frågor om något helt annat.”

”Vore väldigt intressant att höra @svtnyheter förklara detta. För nu ser det ut som att imamen är med enbart för att man bjudit in en präst. Även om ämnet berör prästen men inte imamen”.

Många har också påpekat att Nasir Ahmad Arif är kopplad till Cordobaskolan i Akalla som bland annat fått kritik för att man separerat flickor och pojkar och som anklagats för att vara sponsrad med pengar från Saudiarabien.

Världen idag har sökt SVT.

Det är som en intervju med en fysiker om fysik, där en litteraturvetare får vara med och besvara frågor om något helt annat.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier