Nyheter

Ilska när FN-organ utser Jerikoruin till palestinskt arv

En ruin utanför Jeriko, en stad som Bibeln säger är en del av Guds löftesland till Israels barn, ses av FN-organet Unesco som ett palestinskt arv. Foto: Mahmoud Illean/AP/TT
En ruin utanför Jeriko, en stad som Bibeln säger är en del av Guds löftesland till Israels barn, ses av FN-organet Unesco som ett palestinskt arv. Foto: Mahmoud Illean/AP/TT
Israel och USA lämnade 2019 Unesco som är en del av FN. Foto: Tim Aro/TT
Israel och USA lämnade 2019 Unesco som är en del av FN. Foto: Tim Aro/TT

En ruin strax utanför dagens Jeriko har av FN-organet Unesco utsetts till palestinskt världsarv. Beslutet kritiseras dock hårt av Israel.

Publicerad Uppdaterad

Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, antog nyligen en resolution som benämner en ruin strax utanför den nutida staden Jeriko, belägen i Samarien (ofta kallat Västbanken), som ett ”palestinskt världsarv”. Flera kritiker ser beslutet, samt dess tajming, som en provokation mot den judiska staten Israel.

– Samtidigt som det judiska nyåret inföll antog Unesco en resolution som erkänner den antika staden Jeriko som ett palestinskt arv, vilket raderar referenser till stadens judiska och bibliska historia, kommenterar Eugene Kontorovich, juridikprofessor vid George Mason University Scalia Law School, i en intervju med CBN News.

Tjänstemän på det israeliska utrikesdepartementet ser beslutet som ”ytterligare ett tecken på politiseringen av organisationen”, uppger tidningen. 2019 lämnade såväl Israel som USA Unesco. USA har vid upprepade tillfällen kritiserat organisationen för ”anti-israeliska resolutioner”.

Den palestinska myndigheten hyllar, föga oväntat, Unescos resolution om ruinen utanför Jeriko som ett palestinskt arv. Beslutet ”bevisar det palestinska folkets äkthet och dess historia”, säger presidenten Mahmoud Abbas i ett uttalande, uppger TT.

I bibelboken Josua i Gamla testamentet skildras hur Josua, på Guds befallning, ledde Israels barn in i löfteslandet Kanaan och hur man under sex dagar vandrade utanför Jerikos murar. På den sjunde dagen blåste israeliterna i sina basuner, varpå murarna föll och folket tågade in.

Jeriko anses vara en av världens allra äldsta städer, och ruinerna dateras till omkring 2 600 f Kr.

Att Unesco benämner en plats med nära anknytning till judisk historia som palestinskt territorium är i sig ingen unik händelse. År 2018 proklamerade FN-organet sin åsikt om att Rakels grav ligger på palestinsk mark, skriver CBN News. Rakels liv skildras i 1 Mosebok och graven är belägen nära Betlehem.

Powered by Labrador CMS