Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

En krönika om att Ebba Busch bar en vit klänning i söndagens partiledardebatt har lett till debatt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ilska efter krönika om Ebba Buschs klädval

KD-ledaren Ebba Buschs ”åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande”, skrev Boel Ulfsdotter i en krönika i Borås Tidning. Texten får stark kritik både från debattörer och från KD:s politiska motståndare.

”Jag hoppas att vi slipper den här typen av objektifiering av kompetenta kvinnliga politiker framöver”, skriver Busch själv på Instagram.

Nyheter · Publicerad 16:04, 5 maj 2021

I Ulfsdotters krönika hävdas att KD-ledarens val av vit klänning under SVT:s partiledardebatt inte ger bilden av en intellektuell kvinna, utan representerar ”ett passivt kvinnoideal som sätter det lilla livet före det stora, vilket passar väl in med högerns dröm om kvinnor som verkar i hemmet i stället för på arbetsplatsen”.

Texten har lett till omfattande kritik i sociala medier. Inte bara från konservativa debattörer, utan även från Ebba Buschs meningsmotståndare.

”Att man 2021 tar sig friheten att raljera över en kvinnlig toppolitikers utseende och klädsel – i stället för att fokusera på vad hon faktiskt har att säga. Detta är inget annat än objektifiering, misogyni och sexism”, skriver kulturminister Amanda Lind (MP) på Twitter.

Socialdemokraten Annika Strandhäll kallar artikeln ”förminskande och kränkande”.

”Vi kan sakpolitiskt tycka olika men @BuschEbba är en kompetent partiledare vars insatser ska recenseras inte hennes klädsel”, twittrar Strandhäll.

Stefan Eklund, chefredaktör och ansvarig utgivare på Borås Tidning, försvarar publiceringen.

– Jag förstod att det här kunde vara kontroversiellt givetvis, men jag tyckte att den krönikan var gjord utifrån ett både konsthistoriskt och samtidsanalyserande perspektiv. Det måste man ju kunna diskutera, säger han till Expressen.

Eklund anser att man ska kunna ta upp att kläder sänder signaler också när det gäller kvinnliga politiker.

Johan Ingerö vid KD:s partiledarstab undrar varför det i så fall nästan alltid bara är kvinnors kläder och utseende som tas upp.

– Då får de gärna visa mig artikeln som letar efter djupa politiska betydelser i Stefan Löfvens slips, eller som tycker att Ulf Kristerssons kavaj inte ser tillräckligt intellektuell ut, säger han till Expressen.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10