Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

En krönika om att Ebba Busch bar en vit klänning i söndagens partiledardebatt har lett till debatt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ilska efter krönika om Ebba Buschs klädval

KD-ledaren Ebba Buschs ”åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande”, skrev Boel Ulfsdotter i en krönika i Borås Tidning. Texten får stark kritik både från debattörer och från KD:s politiska motståndare.

”Jag hoppas att vi slipper den här typen av objektifiering av kompetenta kvinnliga politiker framöver”, skriver Busch själv på Instagram.

Nyheter · Publicerad 16:04, 5 maj 2021

I Ulfsdotters krönika hävdas att KD-ledarens val av vit klänning under SVT:s partiledardebatt inte ger bilden av en intellektuell kvinna, utan representerar ”ett passivt kvinnoideal som sätter det lilla livet före det stora, vilket passar väl in med högerns dröm om kvinnor som verkar i hemmet i stället för på arbetsplatsen”.

Texten har lett till omfattande kritik i sociala medier. Inte bara från konservativa debattörer, utan även från Ebba Buschs meningsmotståndare.

”Att man 2021 tar sig friheten att raljera över en kvinnlig toppolitikers utseende och klädsel – i stället för att fokusera på vad hon faktiskt har att säga. Detta är inget annat än objektifiering, misogyni och sexism”, skriver kulturminister Amanda Lind (MP) på Twitter.

Socialdemokraten Annika Strandhäll kallar artikeln ”förminskande och kränkande”.

”Vi kan sakpolitiskt tycka olika men @BuschEbba är en kompetent partiledare vars insatser ska recenseras inte hennes klädsel”, twittrar Strandhäll.

Stefan Eklund, chefredaktör och ansvarig utgivare på Borås Tidning, försvarar publiceringen.

– Jag förstod att det här kunde vara kontroversiellt givetvis, men jag tyckte att den krönikan var gjord utifrån ett både konsthistoriskt och samtidsanalyserande perspektiv. Det måste man ju kunna diskutera, säger han till Expressen.

Eklund anser att man ska kunna ta upp att kläder sänder signaler också när det gäller kvinnliga politiker.

Johan Ingerö vid KD:s partiledarstab undrar varför det i så fall nästan alltid bara är kvinnors kläder och utseende som tas upp.

– Då får de gärna visa mig artikeln som letar efter djupa politiska betydelser i Stefan Löfvens slips, eller som tycker att Ulf Kristerssons kavaj inte ser tillräckligt intellektuell ut, säger han till Expressen.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier