Nyheter

Illegal vapenhandel på polishuset i Stockholm

Illegal vapenhandel på polishuset i StockholmTotal oordning har rått i polisens vapenförråd dit ett antal obehöriga personer haft tillträde. Ingen kontroll över förvarade vapen har upprätthållits. Vapen har uppgetts gå till destrueringen men behållits i förrådet. De har kunnat lånas, de har sålts illegalt. Flera vapen från polisförrådet har dykt upp i brottslliga sammanhang. Världen idag presenterar idag en skrämmande bild av missförhållandena. Under flera år har det pågått illegal vapenhandel inne på polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Det uppger polisinspektören Kaj Hahne som idag träder fram och berättar om vapenhanteringen på Stockholms polishus. Känsliga förundersökningar om vapenhanteringen har lagts ned. Dokument som Världen idag publicerar i dag bekräftar att vapen som använts vid brott och som skulle förstöras har sparats i polisens vapenförråd där den illegala handeln har pågått.
– Redan 1999 skrev vi en anmälan om misstänkt brott, men ingen ville att det skulle uppdagas, säger Kaj Hahne till Världen idag.
Inne på polishuset på Kungsholmen har Stockholms Skytteförening och polismyndighetens vapenverkstad delat utrymme. Ansvarig för vapenverkstaden var en anställd inom polisen, Willy Palm, som nu står åtalad för olagligt innehav av ammunition. Palm hade också styrelseuppdrag för Stockholms Skytteförening och ansvarade även där för skytteföreninges vapen.
Ett tiotal personer har haft nycklar till vapenförrådet, varav flertalet civila personer som vart med i skytteföreningen och som inte har något med polisen att göra. När som helst har de kunnat passera vakten och gå in till "Skytteföreningens lokaler", där vapen legat huller om buller.
– De som gick in där behövde inte ens skriva upp sig på en lista. Det var bara att gå rakt in. Via den här lokalen har det perfekta brottet kunnat genomföras. I stort sett vem som helst kunde gå in och hämta ett vapen, skjuta och lämna tillbaka det utan att någon skulle märka något, berättar Kaj Hahne.
Flera vapen som skulle skickas till förstöring på ett järnbruk i Hofors behölls bevisligen kvar i förrådet som delades med skytteföreningen. Ett dokument som visas på nästa uppslag, visar att vid ett och samma tillfälle så har den som ansvarat för vapenförrådet behållit 16 av 30 k-pistar som skulle skickats för förstöring.
– Det här är inget annat än grovt vapenbrott, säger Kaj Hahne som är förvånad över att polisens internutredning inte ens gjort en husrannsakan hos Willy Palm som ansvarade för vapenförrådet.
I höstas hittades en pensionerad polisman, som arbetat som privatdetektiv, skjuten i en trappa. I handen hade han ett av de vapen som funnits i vapenförrådet.
I skytteföreningens styrelse har funnits flera högt uppsatta polischefer.
Först 2003 började polisen ta tag i oordningen i vapenförrådet. Men utredningen delades upp i två förundersökningar, en mot skytteföreningen och en mot myndigheten. Åklagaren valde att enbart gå vidare med den delen som rör skytteföreningen. Den som gällde polismyndigheten lades ned och orsaken var att det var för många personer inblandade.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS