Gaza

IDF: Unicef borde hjälpa till att evakuera palestinska civila

Hjälporganisationer hävdar att det inte längre finns några säkra platser i Gaza. Nu får de kritik av IDF, som menar att de i stället borde hjälpa till med evakueringen av civila till den humanitära zonen. Bilden visar ett tältläger i Rafah.
Hjälporganisationer hävdar att det inte längre finns några säkra platser i Gaza. Nu får de kritik av IDF, som menar att de i stället borde hjälpa till med evakueringen av civila till den humanitära zonen. Bilden visar ett tältläger i Rafah.

Unicef och andra hjälporganisationer borde hjälpa den palestinska civil­befolkningen i Gaza att sätta sig i säkerhet i den humanitära zonen, i stället för att hävda att det inte finns några säkra platser. Det menade den israeliska försvarsmaktens tales­person Jonathan Conricus i SVT:s Aktuellt.

Publicerad Uppdaterad

I måndagens Aktuellt i SVT uttalade sig Unicefs talesperson James Elder om situationen i Gaza efter att israeliska marktrupper börjat röra sig längre söderut. Elder befinner sig i staden Khan Yunis.

– Folk tar tag i mina händer och säger: ”Snälla, för oss i säkerhet.Var är vi säkra?” Det enda svaret är att det inte finns någon säker plats, säger han i inslaget.

Flera hjälporganisationer larmar nu om att det inte längre ska finnas någonstans att fly. 

Jonathan Conricus.
Jonathan Conricus.

De får dock mothugg av den israeliska försvarsmaktens (IDF:s) talesperson Jonathan Conricus, som också intervjuas i programmet. 

Conricus påpekar, vilket även SVT:s korrespondent Samir Abu Eid uppger, att det finns en humanitär zon nordväst om Khan Yunis. IDF uppmanar civilbefolkningen att ta sig dit från områden där man planerar att strida mot Hamas.

Jonathan Conricus menar att Unicef, men också UNRWA och andra hjälporganisationer, skulle kunna hjälpa till att evakuera civilbefolkningen till den humanitära zonen, i stället för att berätta för medier ”att det är svårt och att det inte går”.

– Vi kan ju börja med att alla som får plats kan flytta dit tillfälligt så att vi kan stridföra, säger Jonathan Conricus.

– Men för tillfället står tyvärr den humanitära zonen lite tom, därför att vissa har tagit beslut att inte hjälpa palestinier att gå dit. 

Unicefs talesperson James Elder uppger dock för Göteborgs-Posten att de humanitära zonerna inte är säkra.

– För att platserna man evakuerar till ska vara säkra kan man först och främst inte bomba dem. Det måste också finnas vatten, hjälpmedel och skydd från kyla och regn. Det finns det inte, säger han till GP.

Israel har delat in Gaza i hundratals zoner och försöker informera befolkningen i god tid, via sms, flygblad och sociala medier, om var det för tillfället är säkert och var det pågår strider. IDF:s talesperson tydliggör också att det är Hamas som har valt att krigföra i tätbefolkade områden. 

Israel måste slutföra det man har påbörjat för sin egen säkerhets skull, att slå ut Hamas, säger han.

Palestinier flyr striderna mellan Hamas och Israel i Gaza. Bilden är från Rafah.
Palestinier flyr striderna mellan Hamas och Israel i Gaza. Bilden är från Rafah.

Aktuellt tar upp att 15 900 personer hittills ska ha dött i striderna, enligt den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza. I programmet visas även ett inslag där USA:s vicepresident Kamala Harris kritiserar den israeliska krigföringen. Landet har rätt att försvara sig, menar hon, men alltför många oskyldiga palestinier har dödats och Israel måste göra mer för att skydda de civila.

Conricus uppger att IDF lyssnar på kritiken och försöker att bli bättre på att skydda civila. Han håller med om att en hel del civila har dödats eller skadats.

– Men det som är viktigt att förstå, och något som vi inte har sagt hitintills, är att det handlar om 5 000 döda Hamas-operativa, alltså fiender, förklarar han.

För tillfället står tyvärr den humanitära zonen lite tom.

Jonathan Conricus, IDF

Dessa terrorister borde vara en del av den lista över döda som Hamas offentliggjort, anser Jonathan Conricus.

Hälsodepartementets siffror över antalet döda i Gaza är mycket svåra att verifiera, skriver SVT Nyheter. Varken FN eller internationella journalister har tillgång till området, och hur många av de döda som är stridande Hamasmedlemmar framgår inte.

Dödsorsaken presenteras inte heller, så om personerna dödats i israeliska bombningar eller av nedfallna Hamasraketer går inte att avgöra. Alla dödsfall inifrån Gaza beskrivs som en konsekvens av israelisk aggression.

Tjänstemännen som arbetar på hälsodepartementet har enligt nyhetsbyrån AP rekryterats av terrorgruppen Hamas och av Fatah, det palestinska parti som styr över den palestinska administra­tionen (PA) i Judeen och Samarien (Västbanken). Hamas har kontroll över myndigheter i Gaza, men anställda vid hälso­departementet har förnekat att terrorgruppen styr uppgifterna om antalet döda.

Powered by Labrador CMS