Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

I Min sanning berättar soldater om självupplevda händelser under sin tjänst i den israeliska armén (IDF). Foto: Oded Balilty/AP/TT

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Nyheter · Publicerad 14:57, 11 dec 2018

Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en förhandsvisning på kortfilmer som ska släppas inom den närmaste tiden, och som innehåller vittnesbörd från soldater. Soldaterna berättar om självupplevda händelser under sin tjänst i den israeliska armén (IDF) och särskilt om mötet med terrorister och deras utnyttjande av civilbefolkningen.

I filmerna som Min sanning producerat, framträder soldaterna helt öppet med sina namn, och kapten Ravid Alfasi berättar om ett bakhåll han varit med om att arrangera i Gaza. Tillsammans med tjugofem israeliska soldater gömde han sig i en olivlund. När arbetarna kom tidigt på morgonen upptäckte de soldaternas spår och skickade in 10–15 palestinska små barn bland träden för att leta upp soldaterna.

Så snart soldaterna upptäckts, började Hamasterrorister att skjuta med automatvapen och handgranater – medan de små barnen fortfarande befann sig i området. Alfasi sade att det var först där och då han förstod omfattningen av Hamas utnyttjande av barn i krigföring.

Min sanning grundades 2015 och är på flera sätt ett svar på en liknande organisation av reservsoldater som heter ”Bryt tystnaden” (Shovrim Shtika). Denna organisation använder anonyma, och därför obekräftade, vittnesbörd för att hävda att IDF uppträder omoraliskt och att de har skapat en apartheidregim på Västbanken (Judéen och Samarien).

Bland soldater finns naturligt nog olika röster, men anonyma vittnesbörd har per definition problem med trovärdigheten. Trots det är det inte överraskande att representanter från Bryt tystnaden är de som oftast intervjuas av utländska medier.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...