Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Margot Wallström under presskonferensen i regeringskansliet där de förkunnade regeringens erkännande av en palestinsk stat. Foto: TT

I dag lanserar Världen idag Upprop Israel

I dag startar Världen idag ett upprop för att markera avståndstagande från den svenska regeringens beslut att erkänna en palestinsk stat. – Vi behöver visa att det finns stark opinion mot Israel­fientligheten, säger Lars Adaktus­son (KD), Europa­parlamentariker och en av undertecknarna.

Nyheter · Publicerad 08:05, 14 nov 2014

Riksdagspolitiker, kyrkliga företrädare och många andra har redan valt att underteckna det upprop som Världen idag tagit initiativ till och som fler nu uppmanas att skriva under.
– Vi har märkt att det bland stora grupper i vårt land finns ett djupt missnöje med regeringens beslut att erkänna en palestinsk stat. Det grundar sig både på det faktiska beslutet, men också på sättet man har hanterat frågan. Beslutet är både ogenomtänkt och förhastat, säger Världen idags chefredaktör Lukas Berggren.
– Med uppropet vill vi dels visa vårt missnöje med regeringens beslut, men också visa Israels ambassad att vi stöder Israel som demokrati. Vi kommer därför lämna över namnlistor, både till regeringen och till ambassaden.
– Vi hoppas och tror förstås att det finns många människor ute i vårt land, som vill sprida uppropet i kyrkor och synagogor, på sociala medier och i andra sammanhang. 

Lars Adaktusson menar att uppropet är viktigt av flera skäl.
– Sverige är ett av de mer Israel­fientliga länderna i Europa, och när regeringen går fientligheten till mötes så är det viktigt att markera mot detta. Uppropet har en stor betydelse för att visa att det finns många som inte delar regeringens syn.
– Det är viktigt att framhålla att det enda sättet att få till stånd en tvåstatslösning är att få till ett avtal framförhandlat mellan parterna. Det går inte att tvinga parterna till förhandlingar. Det vi kan göra är att stödja en förhandlingsprocess, säger Lars Adaktusson, som menar att det svenska erkännandet försvårar dialogen mellan israeler och palestinier.

Ulf Cahn vid Förenade Israel­insamlingen anser att svenska regeringen med sitt beslut belönar terrorism.
– Man ställer sig bara på den ena partens sida, man är inte balanserad alls och då blir det svårt att vara den aktiva del av lösningen som man säger sig vilja vara. Det man påstår att man vill åstadkomma, åstadkommer man inte på det här sättet.
Han är glad över initiativet med uppropet.
– Man ska alltid markera när det gäller principiellt viktiga frågor, och det här är en sådan, säger Ulf Cahn.

Lisa Abramowicz är generalsekre­terare för Svensk Israel-informa­tion och berättar varför hon undertecknar uppropet.
– Erkännandet är fel ur folkrättslig synpunkt, beslutet har inte fattats i samförstånd med oppositionen och man ställer inga krav på den palestinska myndigheten eller Hamas när det gäller inställningen till Israel eller attacker mot Israel. Det är förkastligt.
Hon tycker att det är viktigt att de som reagerar på regeringens beslut också höjer sin röst.
– Det är bra om många som är aktiva i de här frågorna tar ställning. Det kanske inte förändrar något i regeringens inställning, men det finns ändå ett symbolvärde i att markera i frågan, menar Lisa Abramowicz.

Göran Duveskog, vd för Duveskogs reseservice och predikant, berättar att han befann sig i Israel när regeringen officiellt erkände Palestina.
– Responsen var väldigt negativ och en spontan kommentar bland många jag mötte var att Sverige inte tycker om Israel. Uppropet är viktigt för att markera vår vänskap och solidaritet med Israel.
– Jag tror inte att regeringens tillkännagivande på något sätt gagnar fredsprocessen. Tvärtom upplevs Sverige nu som en röst Israel inte lyssnar på. Det finns två parter här och om man ville att båda parter skulle lyssna på Sverige så borde regeringen ha agerat på ett helt annat sätt, säger Göran Duveskog.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Läs och skriv under uppropet här

Läs också.
Lukas Berggren: Vem är det som har erkänt vad? 

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier