Nyheter

I Sverige dröjer det längst i världen innan den döde begravs

"Döden överraskar i Sverige" I Sverige dröjer det längst i världen innan den döde begravsSverige har de längsta tiderna i världen innan avlidna kommer ner i jorden. I snitt dröjer det i dag 23 dagar innan man har begravningsceremonin.

Förra året utkom en statlig begravningsutredning som föreslog att den maximala tiden skulle minskas från två månader till en månad. Nu får bårhus och krematorier bygga ut sina kyl- och frysförvaringar, därför att anhöriga inte prioriterar att begrava de avlidna snabbt.
– I Sverige kommer döden alltid som en överraskning. Därför vill vi skjuta undan den, säger Jan-Olof Aggedal, kontraktsprost i skånska Bara och medlem av Sveriges begravningsbyråers förbunds etiska råd.
– Jag tror inte att praxisen att vänta flera veckor med begravning främst tyder på att anhöriga värderar de avlidna lägre än tidigare, säger Bo Forslund, informationschef på Fonus.
– Det beror snarare på att de saknar insyn i vad som händer med kroppen efter döden. Skulle de göra ett studiebesök på bårhuset skulle de troligtvis jobba för att tidigarelägga begravningen.
Samtidigt har vi inte längre så mycket kontakt med våra äldre släktingar, vilket kan göra att betydelsen av begravningen klingar av, tror han.
Jan-Olof Aggedal skulle helst vilja att begravningar sker inom två veckor.
– I Danmark och Norge är maxgränsen åtta dagar. Människovärdet minskar inte för att en person dör, så den döde måste betraktas med samma värdighet som levande. Det håller alla med humanistisk och kristen grund med om, sägerJan-Olof Aggedal.

– Det finns personer
som i livet gör uttalanden om att man får göra vad man vill med dennes kropp när de dött. Men när personen väl avlidit vill de anhöriga ta så god hand om kroppen som möjligt, enligt de intervjuer jag gjort.
Jan-Olof Aggedal menar att svensken sedan 1960-talet gömt undan döden allt mer. Förr skedde döden oftare i hemmen, och då upplevdes den inte så skrämmande. Att barnen i Sydeuropa är med på begravning i större utsträckning än i Sverige förbereder dem också bättre på dödsfall, enligt Jan-Olof Aggedal.

Henrik Brengesjö

redaktionen@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS