Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Hushåll kan bli utan el – minister pressas

Energiminister Khashayar Farmanbar beskylls för att undvika debatt om hotande ransonering av el. Påståendet kommer från Moderaterna som nu kallar ministern till riksdagens näringsutskott för att förklara vad regeringen gör för att säkra tillgången på el, efter att Svenska kraftnät har flaggat för att områden kan släckas ner i höst på grund av effektbrist i nätet.

Nyheter · Publicerad 20:00, 10 aug 2022

Problemen med effektbrist i Sverige kan bli värre än någonsin i höst och vinter. Redan de senaste vintrarna har effektbrister kommit och gått, då Sverige inte har varit självförsörjande utan har fått importera el från Tyskland och Polen, el som många kallar smutsig eftersom den kommer från kolkraftverk.

För en redan ansträngd elmarknad ställer kriget i Ukraina till det rejält. Flera länder, däribland Tyskland, förlitar sig på gas för att värma upp sina hus. Ryssland har stått för 40 procent av all gas till Europa, men importen har redan minskat rejält som ett led i konflikten mellan EU och Ryssland.

Lägre tillgång på gas gör att de som kan välja kan komma att välja el i stället, något som alltså kan komma att märkas även i Sverige, på den integrerade Europamarknaden.

För att systemet inte ska haverera kan det för första gången bli aktuellt att bryta strömmen för vissa elanvändare, uppger Svenska kraftnät.

Störst risk att få elen avstängd i höst är det för folk som bor i södra Sverige. Elområde Malmö nämns som mest aktuellt för avstängning och det innefattar Skåne, Blekinge och Kronobergs län, samt delar av Hallands, Jönköpings och Kalmar län.

Elavbrotten tros bli aktuella på morgnar och sena eftermiddagar, när folk är hemma och förbrukar mer el.

– Man släcker ner ett område helt enkelt, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, till DN.

– Bortkopplingen ska gå snabbt, och därför lär inte hushållen förvarnas, säger Niclas Daamsgard.

Nu kräver Moderaterna att energiminister Khashayar Farmanbar (S) kommer till riksdagens näringsutskott och förklarar sig, skriver Svenska Dagbladet.

Moderaterna vill veta vad energiministern gör för att motverka att det blir ransonering av el i höst och vinter. De säger att energipolitiken är en av valets viktigaste frågor och Carl-Oskar Bohlin, som är näringspolitisk talesperson för partiet, kallar det ”extremt anmärkningsvärt” att energiministern inte möter sin politiska motståndare.

– Farmanbar verkar ha satt i system att han duckar kritiska frågor från oppositionen i offentligheten och i stället bara ställer upp på intervjuer där han får stå ensam och oemotsagd, säger Carl-Oskar Bohlin.

Energiministern svarar på kritiken i Svenska Dagbladet.

– Trams, skulle jag säga! Carl-Oskar Bohlin tackade snabbt nej till energipolitiska samtal och driver i stället en, för Sverige, skadlig hitte-på-konflikt, säger Khashayar Farmanbar.

Energiminister Khashayar Farmanbar är kallad till näringsutskottet den 18 augusti.

Farmanbar verkar ha satt i system att han duckar kritiska frågor från oppositionen i offentligheten.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10