Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Hundratals ville adoptera barn med Downs syndrom

Ett amerikanskt par som väntade ett barn med Downs syndrom tänkte göra abort om de inte snabbt fick tag på en familj som ville adoptera barnet. När prästen Thomas Vander Woude fick höra talas om det lade kyrkan ut en förfrågan på internet – som gav hundratals svar.

Nyheter · Publicerad 14:27, 15 jul 2013

Thomas Vander Woude, präst i Holy Trinity Catholic Church i Gainesville i Florida, agerade snabbt när han av församlingsmedlemmar fick höra talas om ett par i en annan delstat som kontaktat en adoptionsbyrå för att hitta adoptivföräldrar till det barn de väntar. Barnet har Downs syndrom och föräldrarna vill inte behålla barnet, utan tänkte göra abort om de inte hittade en adoptivfamilj.

Woude förstod att det var bråttom, för kvinnan var nära sex månader gravid, och med en abortgräns vid 24 veckor, som gäller i deras delstat, var det risk för att barnet skulle aborteras vilken dag som helst. Han bad en medarbetare i kyrkan att lägga ut en vädjan på Facebook förra måndagen. Gensvaret blev överväldigande.
– Jag kom in på måndag morgon och telefonerna ringde hela tiden. Vi fick samtal från Puerto Rio, Kanada och Nederländerna. Det var samtal från över hela USA, berättar Martha Drennan som arbetar på församlingsexpeditionen för ABC News.

Prästen Thomas Vander Woude fick också över 900 mejl om babyn, säger Martha Drennan till Washington Times.
Prästen säger själv till worldmag.com att han hade svårt att tro på det när han såg hur mejlen strömmade in.
– Man häpnar över hur snabbt människor kan reagera på ett bra sätt i en svår situation, och också över hur bra sociala medier kan vara, säger han.

En adoptionsbyrå har nu valt ut tre av familjerna och nu tillsammans med föräldrarna ska ta fram den bästa familjen åt barnet. Martha Drennan säger till Christian Post att gensvaret bekräftar det hon redan visste, att det inte finns några oönskade barn.
– Det underbara gensvaret visar tydligt att alla barn är önskade, det finns inga oönskade barn.

Diane Grover, grundare och ordförande för International Drown Syndrome Coalition, och mamma till en åttaårig flicka med Downs, säger till ABC News att föräldrar ofta inte har den information de skulle behöva och att det därför kan bli överväldigande när man ställs inför en Downs-diagnos. Hon menar också att det här exemplet visar att adoption alltid är ett alternativ.
– Det är många människor som väntar [på att få adoptera] och vi är alltid glada att kunna hjälpa till, säger Diane Grover till Washington Times.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...