Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mellan 600-700 personer samlades på söndagen till Israelmanifestation på Sergels torg i Stockholm. Foto: Samuel Björk

Hundratals gav Israel stöd

STOCKHOLM I dag samlades mellan 600-700 personer på Sergels torg i Stockholm för att manifestera stöd och kärlek till Israel.En glad och hoppfull stämning präglade mötet där en rad kända Israelvänner talade.

Nyheter · Publicerad 17:07, 2 sep 2012

Regnet höll sig från att falla från molnen ovanför centrala Stockholm när söndagens manifestation för Israel hölls på Sergels torg.
Vid 13:30-tiden hade mellan 600-700 personer samlats för att visa sitt stöd för landet Israel och israeler och judars situation runt om i världen. En av de platser som flera talare återkom till var Malmö, där judar upplever en utsatt situation med lite stöd.
Annika Hernroth-Roth­stein, som tog initiativet till manifestationen genom ett upprop på Facebook, höll ihop trådarna från den lilla scenen på torgets nordöstra kortända.

En av talarna, Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (FP), citerade Ben Gurion, Israels förste premiärminister, som sa att "den som inte tror på mirakler är inte realist".
– Det här hade vi aldrig kunnat göra när jag satt i riksdagen för tio år sedan, men tiderna förändras, konstaterade hon.
– Ni är ett levande bevis på att mirakler finns!, uppmuntrade Wikström deltagarna på Sergels torg.

Talarna återkom ofta till Israels rätt till säkerhet och vänskap och att det hos en fredspartner måste finnas en ömsesidig respekt för varandras frihet – både i Israel men också i Sverige.
– Det som har hänt och pågår i Malmö är en skamfläck för en demokrati av Sveriges klass, konstaterade Ulf Öfverberg, ordförande i Stockholmsavdelningen för Samfundet Sverige-Israel.
– Händelserna i Malmö för väcker två tankar: Dels att rasism och anti-semitism är något som finns i Sverige. Men också: Israel är ju ett svar på just sådana trakasserier och förföljelser. Israel är friheten förverkligad, sa Öfverberg.
Han blev allvarlig när han talade om att det inte ligger långt borta att stödet för Israel åter igen kan komma att behöva aktualiseras ochvisas, framför allt med tanke på Irans vapenskrammel.
– Då kommer vi att vara här, igen, sa Ulf Öfverberg och fick rungande applåder.

Fredrik Malm, folkpartistisk riksdagsledamot, tog upp det faktum att det krävs en stor polisbevakning för att kunna hissa Israelflaggan på det sätt som idag gjorts på Sergels torg.
– Om det däremot hade varit ett möte som syftade till att staten Israel skulle utplånas så skulle det inte behövas någon polis alls, sa riksdagsledamoten och menade att det är en bild av hur obalanserad mellanösterndebatten är i Sverige.
– Allt vi önskar är att Israels befolkning en dag ska få leva i fred. Det borde vara den enklaste sak, att sluta önska livet ur sinamedmänniskor, men tydligen inte, avslutade Fredrik Malm.

Några större motdemonstrationer eller oroligheter uppstod aldrig under manifestationen. En liten grupp propalestinier samlades på toppen av trappan nedanför Drottninggatan och deras närvaro välkomnades av Annika Hernroth-Rothstein:
– Vi är för demokrati och för samtal, sade hon och riktade sig till gruppen uppe på trappan. Till avslutning ljöd Hatikva, Israels nationalsång, i högtalarna över torget och de flesta deltagarna sjöng med, antingen man kunde den utantill eller läste innantill på textblad som delades ut.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...