I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Mellan 600-700 personer samlades på söndagen till Israelmanifestation på Sergels torg i Stockholm. Foto: Samuel Björk

Hundratals gav Israel stöd

STOCKHOLM I dag samlades mellan 600-700 personer på Sergels torg i Stockholm för att manifestera stöd och kärlek till Israel.En glad och hoppfull stämning präglade mötet där en rad kända Israelvänner talade.

Nyheter · Publicerad 17:07, 2 sep 2012

Regnet höll sig från att falla från molnen ovanför centrala Stockholm när söndagens manifestation för Israel hölls på Sergels torg.
Vid 13:30-tiden hade mellan 600-700 personer samlats för att visa sitt stöd för landet Israel och israeler och judars situation runt om i världen. En av de platser som flera talare återkom till var Malmö, där judar upplever en utsatt situation med lite stöd.
Annika Hernroth-Roth­stein, som tog initiativet till manifestationen genom ett upprop på Facebook, höll ihop trådarna från den lilla scenen på torgets nordöstra kortända.

En av talarna, Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (FP), citerade Ben Gurion, Israels förste premiärminister, som sa att "den som inte tror på mirakler är inte realist".
– Det här hade vi aldrig kunnat göra när jag satt i riksdagen för tio år sedan, men tiderna förändras, konstaterade hon.
– Ni är ett levande bevis på att mirakler finns!, uppmuntrade Wikström deltagarna på Sergels torg.

Talarna återkom ofta till Israels rätt till säkerhet och vänskap och att det hos en fredspartner måste finnas en ömsesidig respekt för varandras frihet – både i Israel men också i Sverige.
– Det som har hänt och pågår i Malmö är en skamfläck för en demokrati av Sveriges klass, konstaterade Ulf Öfverberg, ordförande i Stockholmsavdelningen för Samfundet Sverige-Israel.
– Händelserna i Malmö för väcker två tankar: Dels att rasism och anti-semitism är något som finns i Sverige. Men också: Israel är ju ett svar på just sådana trakasserier och förföljelser. Israel är friheten förverkligad, sa Öfverberg.
Han blev allvarlig när han talade om att det inte ligger långt borta att stödet för Israel åter igen kan komma att behöva aktualiseras ochvisas, framför allt med tanke på Irans vapenskrammel.
– Då kommer vi att vara här, igen, sa Ulf Öfverberg och fick rungande applåder.

Fredrik Malm, folkpartistisk riksdagsledamot, tog upp det faktum att det krävs en stor polisbevakning för att kunna hissa Israelflaggan på det sätt som idag gjorts på Sergels torg.
– Om det däremot hade varit ett möte som syftade till att staten Israel skulle utplånas så skulle det inte behövas någon polis alls, sa riksdagsledamoten och menade att det är en bild av hur obalanserad mellanösterndebatten är i Sverige.
– Allt vi önskar är att Israels befolkning en dag ska få leva i fred. Det borde vara den enklaste sak, att sluta önska livet ur sinamedmänniskor, men tydligen inte, avslutade Fredrik Malm.

Några större motdemonstrationer eller oroligheter uppstod aldrig under manifestationen. En liten grupp propalestinier samlades på toppen av trappan nedanför Drottninggatan och deras närvaro välkomnades av Annika Hernroth-Rothstein:
– Vi är för demokrati och för samtal, sade hon och riktade sig till gruppen uppe på trappan. Till avslutning ljöd Hatikva, Israels nationalsång, i högtalarna över torget och de flesta deltagarna sjöng med, antingen man kunde den utantill eller läste innantill på textblad som delades ut.

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier