Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Hundratals frälsta när Stakset predikade i Göteborg

Nästan 2 000 personer kom till Smyrnakyrkan i Göteborg när Sebastian Stakset var gäst på kvällsgudstjänsten i söndags. Efter en trosviss predikan om Jesu kärleks förvandlande kraft valde flera hundra personer att lämna sina liv till Jesus.

Nyheter · Publicerad 15:55, 28 feb 2017

Smyrnakyrkans gudstjänstlokal var fylld till sista raden. De omkring 1 300 platserna räckte inte till, så församlingen fick öppna tre extralokaler där gudstjänsten sändes via videolänk.

– ”Fullt” är ett för svagt ord. Det är den största publik vi haft sedan vi renoverade kyrkan på 80-talet, berättar församlingens föreståndare Urban Ringbäck.

Han uppskattar att uppemot 2 000 personer kom.

Anledningen till det stora intresset stavas Sebastian Stakset. I helgen gästade han nämligen församlingen. På lördagskvällen hölls en konsert, på söndagseftermiddagen hölls en mindre samling och nu på söndagskvällen medverkade han på kvällsgudstjänsten. Om man ska lyssna till hiphop-artisten själv, så är det dock inte han som drar – utan Jesus.
Ungdomar från hela Göteborg hade bjudits in till gudstjänsten – genom vänner, affischer, fritidsgårdar, församlingar och hjälpverksamheten Dreamcenter.

Efter lovsång och välkomsthälsning var det dags för Sebastian Stakset att äntra scenen.

– Jag kan inte börja det här på något annat sätt, sa han och böjde knä och bad att varje människa som kommit till gudstjänsten skulle få uppleva ett genombrott i sitt liv, och förstå att de är gränslöst älskade av Gud.

Därefter började han predika, eller rättare sagt tala som om han kände var och en som satt i publiken. 

– Det är så mycket kärlek i luften, känner ni det? Tänk om Göteborg kunde ha den här kärleken i luften var man än gick. Kan ni tänka er? I Backa, Biskopsgården, Angered, Bergsjön, Kortedala, Hammarkullen – överallt. Och jag proklamerar att det ska bli så, för i kväll är kärlekens kväll, inledde han.

Han berättade att han fått en ”krock med Jesus”, vilket gjorde att han insåg att allt han gjort i sitt tidigare liv inte varit bra, och att han kände ett behov av att säga förlåt. Ångern resulterade i sången ”Förlåt” som Sebastian och hans band nu framförde på scenen.

Efter sången fortsatte vittnesbördet från den tidigare kriminella artisten. Han berättade om hur han blivit mobbad som liten, hur han kände sig oälskad, fylldes med ett hat och mörker och så småningom började begå brott. 

Det hela eskalerade så att Sebastian Stakset till slut satt i häkte för att ha utfört ett värdetransportrån.

– Jag tyckte inte att det var mitt fel – det var polisens fel. Jag skyllde allt på alla andra. Men vet ni vad det gör? Om du aldrig tar ansvar för dina handlingar så lär du dig inte ta ansvar för ditt liv, sa han.

Han berättade att han var tuff utåt sett, men egentligen bara gömde sig bakom en massa masker. I själva verket var han livrädd. Han var dessutom fast i missbruk av alkohol, droger och pornografi.

– Jag var förlorad. Jag var fett förlorad.

Mörkret inom honom ledde honom till en punkt där han bestämde sig för att ta sitt liv. Men just som han skulle göra det fick han ett sms från sin bror som skrev att han hade fixat en plats på ett behandlingshem. Sebastian såg det som ett tecken på att det kanske fanns en Gud som hade räddat honom.

”Gud, om du finns, snälla hjälp mig. Rädda mig från det här helvetet jag lever i” bad han på behandlingshemmet.

Sebastian fick sin frontalkrock med Jesus, och i dag är han fri från mörker, hat och beroenden.

– Hålet i våra hjärtan. Såren som fanns i mig. Det fanns ingen människa som kunde laga dem. Ni vet, om man är fast i något – då får man tabletter. Det är inte för att läkarna är elaka – det är för att de inte vet hur man lagar ett trasigt hjärta. Det är bara en som kan det – och det är Jesus Kristus min herre.

Sebastian Stakset fortsatte med sin personliga förkunnelse. Han berättade om Jesu beskydd under en bilolycka, om hur fri man blir när man väljer att förlåta och om hans mammas reaktion då han bad henne om förlåtelse.

– Jag står här som ett levande bevis på att det finns kraft i Jesu blod. Så nu vill jag säga till hela Göteborg: Var inte rädd!

Under predikan framförde Sebastian och hans band ytterligare två sånger, och Sebastian delade, med stor inlevelse, med sig av sina två favoritbibelställen: Berättelsen om när Jesus förklarar en spetälsk man för ren, och berättelsen om den förlorade sonen.

– Det spelar ingen roll hur smutsig du känner dig i kväll eller vilka synder du begått. Att få den förvandling som jag har fått – det är inte svårt, det är enkelt – jag lovar.

Predikan närmade sig sitt slut och det skulle bli dags för förbön.

– Missa inte den här chansen. Våga ta steget och lämna er till Jesus Kristus. Han kan fylla er med en kärlek du inte visste fanns, sa Sebastian Stakset.

Människor strömmade fram mot scenen för att ta emot förbön. Enligt Sebastian Stakset var det 300 personer som tog emot Jesus. Urban Ringbäck vill inte uppge någon siffra, men säger att det var ”flera hundra”. Dessutom hade flera personer tagit emot Jesus under föregående kväll.

De som tog emot Jesus fick biblar, och i den mån det var möjligt i ”kaoset” så skrev församlingsmedarbetarna upp kontaktuppgifter till de nyfrälsta. Smyrnakyrkan har – tillsammans med de andra församlingarna som stod bakom eventet – en plan för ett uppföljningsarbete.

Urban Ringbäck känner en stor glädje över det inträffade.

– Vi hade trott att det skulle kunna bli människor frälsta, men den här massvandringen hade vi inte väntat oss. Det var enormt mäktigt, säger han.

Vilken betydelse tror du att detta kommer få?

– Den första känslan jag har är att det här betyder något för Göteborg rent andligt. Det är också många som har uttalat det nu efteråt: ”Det här kan vara en vändning för hela staden.”

Sebastian Stakset är långifrån klar med sin tjänst för Gud. Redan på måndagsmorgonen talade han på en skola, vilket resulterade i att hundra människor tog emot Jesus, och samma kväll höll han ett möte på Dreamcenter. Totalt tog cirka 455 personer emot Jesus under Göteborgshelgen, enligt Sebastian Staksets församling Icthus.

Planer finns nu på att göra en liknande helg i Örebro.

– Det är Guds tid för Sverige nu, säger Sebastian Staket.

Hela gudstjänsten finns att se på Youtube.

”Fullt” är ett för svagt ord. Det är den största publik vi haft sedan vi renoverade kyrkan på 80-talet.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...