Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Hundratals evenemang uppmärksammar Förintelsens offer

Fackeltåg, utställningar och konserter. I dag och i helgen uppmärksammas och påminns vi om Förintelsens fasor. Det är nu 78 år sedan koncentrationslägret Auschwitz blev befriat.

Nyheter · Publicerad 13:00, 27 jan 2023

Varje år högtidlighålls Minnesdagen över Förintelsens offer den 27 januari, det datum som koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Dagen uppmärksammas i år genom hundratals evememang över hela landet.

– Denna dag sluter hela Sverige upp för att minnas och hedra offren för Förintelsen. Runtom i landet arrangeras minnesceremonier, utställningar och samtal. Det visar på en enorm kraft och vilja att minnas och ta lärdom av historien och att aldrig låta den upprepa sig, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia, i ett pressmeddelande.

Under fredagen livesänds en minnesceremoni från Eric Ericssonhallen där bland andra kronprinsessan Victoria medverkar och riksdagens talman Andreas Norlén talar. Ceremonin livesänds via SVT Forum. 

Dagen uppmärksammas också på en rad andra sätt över landet. I Rättviks missionskyrka blir det konsert med Falu kammarensemble, i Hjo kyrka hålls bland annat ljuständning, I Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm hålls en minnesstund där kulturminister Parisa Liljestrand deltar och i Vadstena hålls en lyktvandring till Klosterkyrkan.

Leksand kyrka hålls på fredagen öppen med möjlighet till ljuständning, eftertanke och bön. I Östra Husby kyrka på Vikbolandet i Östergötland spelas bland annat Oskar Lindbergs ”Musik till Jobs bok” från 1928 i en nedsläckt och kallställd kyrka.

I Lindesberg uppmärksammas dagen genom en kväll i Lindeskolans aula där bland andra gitarristen Janne Schaffer deltar, i Alingsås bjuds det på judisk klezmermusik i Christinae kyrka, och i Östersund hålls en föreläsning av Marcel Rådström från Forum för levande historia med efterföljande konsert i Stora kyrkan.

På många håll avgår även fackeltåg för att uppmärksamma dagen. Bland annat i Motala där tåget går till Stora kyrkan för en minnesstund, i Nynäshamn går man till Nynäshamns kyrka och i Söderköping går ett fackeltåg från Brunnsparken till S:t Laurentii kyrka där en minnesstund hålls. I Örnsköldsvik går också ett fackeltåg från torget till Svenska kyrkan.

Under torsdagen bjöd man i Strängnäs in till en minesstund i Pingstkyrkan där bland andra också Frälsningsarmén medverkade. Talade gjorde Ulf Cahn från Förenade Israelinsamlingen.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas även de kommande dagarna. På söndag håller Kristet center Örebro en minnesdag, där bland andra överlevaren Susanna Christensen medverkar. Samma dag hålls en samling till minnet av Förintelsen i Pingstkyrkan i Huskvarna. I Pingstkyrkan i Helsingborg hålls på onsdag 1 februari en minneskväll där förintelseöverlevaren Michael Ben Menachem deltar.

Forum för levande historia har inför årets minnesdag tagit fram en miniutställning, ”Raza. Om att sortera människor” som går att ta del av på många håll under veckan.

En lång rad arrangemang som uppmärksammar Minnesdagen för Förintelsens offer går att hitta på Forum för levande historias hemsida, www.levandehistoria.se

Denna dag sluter hela Sverige upp för att minnas och hedra offren för Förintelsen

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00