Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Korset på svenska flaggan, här hissad utanför riksdagshuset, har hamnat i debattens fokus igen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Humanist: Ta bort kristna korset från svenska flaggan

Det gula korset i den svenska flaggan symboliserar ett historiskt religiöst förtryck och har kopplingar till slaveriet. Det skriver Patrik Lindenfors, styrelseledamot i Humanisterna, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Hans förslag om att det är dags att istället ha ”en enande symbol för landet” på flaggan har dock fått gott om mothugg i debatten.

Nyheter · Publicerad 05:30, 14 jul 2020

”[...] hur hade du själv reagerat om det körde militärfordon med saudiarabiska flaggor på svenska vägar? (Saudiarabiens flagga innehåller den muslimska trosbekännelsen.) Den svenska flaggan är fullt jämförbar med Saudiarabiens – båda är religiösa fanor som fungerar som symboler för sina länder,” skriver Patrik Lindenfors bland annat i debattartikeln.

Han hävdar också att de som argumenterade för slaveriets bevarande i Nordamerika ”hade fler bibelord att drämma i huvudet på sina meningsmotståndare” än slaveriets kristna motståndare, och att det inte finns något förbud mot slaveri i Bibeln.

Men även om Patrik Lindenfors vill skrota korset, tror han inte att ett sådant förslag är genomförbart inom nära framtid.

”Vår historia har blivit vår nutid och symbolerna är som inristade i urberget. Vi får nog alltså dras med den svenska flaggan länge än”, avslutar han.

Kommentarerna under artikeln är mestadels kritiska.

”Som vi ser flyr människor från sina länder till korset för att få hjälp och frihet. Korset är en gåva och med rätt förståelse om innebörd är försoningen på korset vår räddning”, skriver en person.

En debattör som gett sig in i debatten om flaggan efter debattartikeln är Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen, SEA.

I en rad inlägg på Twitter påpekar han att den kristna tron var avgörande för slaveriets avskaffande i västvärlden, vilket inte minst skedde med hänvisning till att både Gamla och Nya testamentet fördömer människorov.

Dessutom, skriver Jacob Rudenstrand, var flera av Humanisternas förgrundsgestalter under både upplysningstiden och det antika Grekland slavägare och försvarade slaveriet.

Diskussionen om korset i den svenska flaggan är inte ny. Senast 2015 stormade det i media när Liberaleras ungdomsförund i Danderyd-Täby fick in en motion med åsikten att man borde verka för att ta bort korset ur flaggan.

”Vi ser ett problem i att den är förknippad med kristendom och Sverige inte längre har någon statskyrka utan är ett sekulariserat land där alla religioner är välkomna”, skrev Luf Danderyd-Täby på Twitter.

Något beslut om att verka för detta togs emellertid inte.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10