Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Hultqvists tidigare löfte om nej till Nato i strålkastarljuset

Peter Hultqvist (S) lovade i höstas att han som försvarsminister aldrig kommer att medverka i en ansökningsprocess om svenskt medlemsskap i Nato. Nu tyder allt fler tecken på att Socialdemokraterna komma att svänga och säga ja, vilket gör att bedömare ifrågasätter Hultqvists framtid i regeringen.

– När man lyssnar på vad han sade under S-kongressen så framstår det som svårt att sitta kvar, säger Expressens politiska reporter Tomas Nordenskiöld.

Nyheter · Publicerad 15:00, 29 apr 2022

Många politiska bedömare menar att Socialdemokraterna kommer att säga ja och att riksdagen därmed kommer ha majoritet för svensk ansökan om medlemskap i Nato. Nu har frågan lyfts om huruvida detta kommer att påverka försvarsminister Peter Hultqvists position i den sittande S-regeringen.

Så sent som under partikongressen i november sade Hultqvist att det inte skulle bli någon svensk ansökan om Nato­medlemskap så länge landet har en socialdemokratisk regering, samt garanterade att han som försvarsminister aldrig kommer att medverka i en sådan process.

– När man lyssnar på vad han sade under S-kongressen så framstår det som svårt att sitta kvar. Men jag har samtidigt svårt att se hur Sveriges försvarsminister, i det mest säkerhetspolitiskt utsatta skedet sen en viss ubåt gick på grund 1981, i protest mot en svensk Nato­ansökan skulle avgå, säger Expressens Tomas Nordenskiöld i tidningens podd Politikrummet.

Statsminister Magdalena Andersson, hennes statssekreterare samt utrikesminister Ann Linde uppges vara de drivande i partiets interna process för ja till Nato, enligt Expressen.

Peter Hultqvist uppges ha en annan syn på frågan.

– Det Hultqvist framför allt har trott på, och drivit på hårt för, är ett fördjupat försvarssamarbete med Finland med uppbackning från USA. Min bild är att det finns påtagliga spänningar i regeringen och att Peter Hultqvist har verkat för att stoppa en svensk Nato­ansökan på olika sätt. Men vi vet inte om han fortfarande håller fast vid sitt motstånd, säger Tomas Nordenskiöld i Politikrummet.

Statsvetaren Ulf Bjereld är en tung S-profil som säger nej till svenskt medlemskap i Nato. Förre statsministern Stefan Löfven säger sig också vara tveksam.

– För egen del har jag inte blivit överbevisad om att vi plötsligt skulle få en säkrare situation om vi lägger Natogränsen alldeles intill Ryssland i hela Europa, sade Löfven vid ett besök på Åland i början av april.

Förre S-ledaren och statsministern Göran Persson har också uttalat sig som skeptisk till svensk Nato­anslutning.

– Jag har samma uppfattning i dag om Nato som jag alltid haft – det är en institution och organisation som jag respekterar men som jag tror att Sverige har tjänat på att ha stått utanför, sade Persson till TV4 nyligen.

Min bild är att det finns påtagliga spänningar i regeringen …

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10