Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Hultqvists tidigare löfte om nej till Nato i strålkastarljuset

Peter Hultqvist (S) lovade i höstas att han som försvarsminister aldrig kommer att medverka i en ansökningsprocess om svenskt medlemsskap i Nato. Nu tyder allt fler tecken på att Socialdemokraterna komma att svänga och säga ja, vilket gör att bedömare ifrågasätter Hultqvists framtid i regeringen.

– När man lyssnar på vad han sade under S-kongressen så framstår det som svårt att sitta kvar, säger Expressens politiska reporter Tomas Nordenskiöld.

Nyheter · Publicerad 15:00, 29 apr 2022

Många politiska bedömare menar att Socialdemokraterna kommer att säga ja och att riksdagen därmed kommer ha majoritet för svensk ansökan om medlemskap i Nato. Nu har frågan lyfts om huruvida detta kommer att påverka försvarsminister Peter Hultqvists position i den sittande S-regeringen.

Så sent som under partikongressen i november sade Hultqvist att det inte skulle bli någon svensk ansökan om Nato­medlemskap så länge landet har en socialdemokratisk regering, samt garanterade att han som försvarsminister aldrig kommer att medverka i en sådan process.

– När man lyssnar på vad han sade under S-kongressen så framstår det som svårt att sitta kvar. Men jag har samtidigt svårt att se hur Sveriges försvarsminister, i det mest säkerhetspolitiskt utsatta skedet sen en viss ubåt gick på grund 1981, i protest mot en svensk Nato­ansökan skulle avgå, säger Expressens Tomas Nordenskiöld i tidningens podd Politikrummet.

Statsminister Magdalena Andersson, hennes statssekreterare samt utrikesminister Ann Linde uppges vara de drivande i partiets interna process för ja till Nato, enligt Expressen.

Peter Hultqvist uppges ha en annan syn på frågan.

– Det Hultqvist framför allt har trott på, och drivit på hårt för, är ett fördjupat försvarssamarbete med Finland med uppbackning från USA. Min bild är att det finns påtagliga spänningar i regeringen och att Peter Hultqvist har verkat för att stoppa en svensk Nato­ansökan på olika sätt. Men vi vet inte om han fortfarande håller fast vid sitt motstånd, säger Tomas Nordenskiöld i Politikrummet.

Statsvetaren Ulf Bjereld är en tung S-profil som säger nej till svenskt medlemskap i Nato. Förre statsministern Stefan Löfven säger sig också vara tveksam.

– För egen del har jag inte blivit överbevisad om att vi plötsligt skulle få en säkrare situation om vi lägger Natogränsen alldeles intill Ryssland i hela Europa, sade Löfven vid ett besök på Åland i början av april.

Förre S-ledaren och statsministern Göran Persson har också uttalat sig som skeptisk till svensk Nato­anslutning.

– Jag har samma uppfattning i dag om Nato som jag alltid haft – det är en institution och organisation som jag respekterar men som jag tror att Sverige har tjänat på att ha stått utanför, sade Persson till TV4 nyligen.

Min bild är att det finns påtagliga spänningar i regeringen …

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier