Nyheter

Hovrätten tar inte upp Grimmarks fall

Ellinor Grimmark.
Ellinor Grimmark.

Hovrätten tar inte upp fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som hävdar sin rätt till samvetsfrihet utan hänvisar till Arbetsdomstolen.– Det här handla inte om arbetsrätt utan om mänskliga rättigheter, menar Grimmarks juridiska ombud Jörgen Olson.

Publicerad Uppdaterad

Ellinor Grimmark, som blev av med en utlovad tjänst eftersom hon av samvetsskäl inte kunde medverka vid aborter, förlorade i tingsrätten i höstas. Men rätten prövade aldrig saken i förhållande till den mänskliga rättigheten samvetsfrihet och ärendet överklagades till hovrätten.

Men hovrätten har nu beslutat att inte ta upp fallet eftersom man menar att det handlar om en arbetstvist. I stället hamnar saken nu i Arbetsdomstolen.

– Rent teoretiskt borde det inte innebära någon skillnad. Ett faktum är att medan hovrätten består av bara jurister så är det en eller två jurister i Arbetsdomstolen och två eller flera ledamöter som är partstillsatta och kommer från arbetsgivare respektive arbetstagarorganisationer. Det är bra om det är arbetsrättsliga frågor, här är det inte arbetsrätt utan mänskliga rättigheter och då tycker vi att det ska handläggas av en domstol som i större utsträckning består av jurister, säger Jörgen Olson, ett av Ellinor Grimmarks juridiska ombud.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS