Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.
Filipperbrevet 3:20

Världen idag

Hovrätten friar inte Estoniafilmare

Hovrätten för västra Sverige beslutar att Göteborgs tingsrätt ska göra en ny prövning av åtalet mot två personer som åtalats för att ha gjort dykningar vid vraket efter färjan Estonia.

Hovrätten anser att svensk lag gäller, trots att dykningarna gjordes från en tysk båt.

Nyheter · Publicerad 08:00, 16 feb 2022

Dykningarna med en robot gav bilder från vraket som ledde till att katastrofen nu utreds på nytt. Men platsen där Estonia ligger skyddas av en lag om gravfrid. Henrik Evertsson och Linus Andersson, som var de enda svenskarna i filmteamet, åtalades av kammaråklagare Helene Gestrin.

Göteborgs tingsrätt friade dock de åtalade, med hänvisning till att dykningarna gjordes från en tyskt fartyg. Tyskland har nämligen inte undertecknat lagen om gravfrid.

Dessutom ansåg tingsrätten att Estonialagen strider mot internationella folkrättsliga principer.

Hovrätten är dock av en annan åsikt.

– Vi har kommit fram till att Estonialagen är tillämplig även fast dykningen har skett från ett tyskflaggat fartyg, och att det här inte strider mot folkrätten, säger hovrättspresident Anders Hagsgård.

– Det här handlar om svenska medborgare och Sverige har en väldigt långt gående rätt att lagföra sina egna medborgare, tillägger han.

Målet skickas alltså tillbaka till tingsrätten. De två åtalade, och deras advokater, hade också begärt att hovrätten skulle göra så, om man kom fram till att Estonialagen var tillämplig.

– Eftersom tingsrätten kom fram till att Estonialagen inte var tillämplig så prövade inte den fullt ut alla de invändningar som de tilltalade har gjort, säger Anders Hagsgård.

Tisdagens besked var lite oväntat, tycker journalisten Henrik Evertsson, som ledde filmteamet och är en av de åtalade.

– Men samtidigt är det glädjande att man gör detta ordentligt. Vi får helt enkelt respektera processen och förbereda oss för en ny runda i tingsrätten, säger Henrik Evertsson.

– Man är jämtlänning, så man tar allting med ett stoiskt lugn, tillägger han.

De åtalade har framhållit att roboten inte rörde vraket, och hävdar att dykningarna var nödvändiga för att få fram ny information om en katastrof som inte utretts ordentligt.

– Det är en uppenbart ursäktlig åtgärd, som man gör för yttrande- och informationsfrihetens skull, sade advokat Johan Eriksson, som försvarar Evertsson, i tingsrätten.

Efter tingsrättens första rättegång hade en av nämndemännen en annan mening än rättens majoritet. Han bedömde att Estonialagen kunde tillämpas och att de åtalade brutit mot den, men ansåg att det var orimligt att ge dem något straff.

En av tingsrättens nämndemän resonerade också ungefär så. Han höll med åklagaren om att de åtalade brutit mot lagen, men ansåg att det är orimligt att ge dem något straff.

Kristendomsfientlig present från SVT till Socialdemokraterna

Ledare Socialdemokraterna kan via LO och sitt eget Kombilotteri pumpa in stora pengar i valrörelsen. Nu... lördag 20/8 00:10

Makten över elhandeln glider bort från nationen

Ledare Magdalena Andersson inledde en partiledardebatt häromkvällen med något så ovanligt som beröm till... fredag 19/8 00:10

Vi ska gå omkring och dofta Kristus

Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av... lördag 20/8 00:00

Fem partier beredda att runda lagen om partibidrag

Granskning. Fem av riksdagens åtta partier är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering... fredag 19/8 15:00

Ebba Busch försvarade samvetsfrihet inom vården

Ledare I Aftonbladet TV:s partiledardebatt i onsdags angrep återigen Annie Lööf (C) – som för fyra år... fredag 19/8 00:00

Sjöng i anden under fredagsbönen i moskén

Missionsglimten Douzhan arbetar bland muslimer i ett land i Centralasien. Han brinner för att se hela området bli... fredag 19/8 00:00

Senaste nytt

    Terrordåd är inte hjältedåd

    Israelkommentar I lördags kväll besköts väntande vid en busshållplats i närheten av Västra muren i Jerusalem. Två...

    Vi ska gå omkring och dofta Kristus

    Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av...
    Följ Världen idag i sociala medier