– Den svenska flaggan inkluderar alla och därför är det den flaggan som ska hissas i Hörby, säger Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Skåne.
– Vi vill inte hissa flaggor som inte representerar alla i kommunen, och prideflaggan är just en sådan, säger hon.
Kommunledningen har betonat att beslutet inte gäller specifikt prideflaggan utan alla typer av minoritetsflaggor. Även Moderaterna lokalt har ställt sig bakom policyn med hänvisning till att alla minoriteter är representerade genom den svenska flaggan.
Moderaternas centrala hbtq-förbund är dock kritiska och vill att partikollegorna i Hörby ändrar sig och i stället försöker motverka kommunens hållning, rapporterar P4 Malmöhus.
Förra året orsakade ett liknande stopp för minoritetsflaggor i Sölvesborg en nationell debatt och även nu reagerar många på Hörbys policy. Kritiker anser att man genom att inte hissa prideflaggan skulle uttrycka en illvilja gentemot hbtq-personer och för fram argumentet att pride ”handlar om alla människors lika värde”.
De som står bakom Hörbys beslut betonar att det handlar om att ha en enhetlig linje för alla invånare och intressegrupper. Det finns också kritik mot att Pride inte alls inkluderar alla utan blivit politiserat. Pridefestivalen har, som Världen idag tidigare berättat, kritiserats hårt i rapporten ”Det färgglada mörkret” som kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tagit fram.
Deras slutsatser är att pride riskerar att öka den fysiska och psykiska ohälsan hos utsatta personer. Rapporten bygger bland annat på sökningar på Stockholm Prides webbplats där anarki lyfts fram som enbart positivt, ordet norm som enbart negativt och begreppet människovärde inte finns omnämnt alls. Däremot återkommer en bejakande syn på droger, våld kopplat till sex och prostitution.
Påståenden om att prideflaggan ”förbjuds” i Hörby är dessutom helt felaktiga påpekar många.
”Det är väl ingen som vill förbjuda prideflaggan. Vem som helst får använda prideflaggan var som helst. Däremot är det ingen mänsklig rättighet att hissa prideflaggan på kommunalhuset. Det är ett politiskt beslut”, twittrar en av hundratals personer som kommenterat frågan på sociala medier.