Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Hon stod emot press från läkare att ta emot dödshjälp

Värdig död och läkarassisterad självvald död är några benämningar på dödshjälp som räknas upp i dokumentären Livsfarliga lagar. Men hur pass självvalt och värdigt är det egentligen i de länder som infört dödshjälp? I filmen, som kommer på Himlen TV7 i september, vittnar flera personer om påtryckningar från vårdpersonal.

Nyheter · Publicerad 11:44, 25 aug 2020

Den 3 september visas den svenska översättningen av dokumentärfilmen Livsfarliga lagar (Fatal Flaws) på Himlen TV7 och Claphaminstitutets hemsida.  

Filmaren Kevin Dunn har rest runt i flera länder och intervjuat vårdpersonal, patienter och anhöriga om konsekvenserna av olika dödshjälpssystem. 

Ett av fallen som tas upp handlar om den 25-åriga kanadensiskan Candice Lewis, som lever med en CP-skada. Under en akut sjukhusvistelse försökte läkare pressa henne och hennes mamma till assisterat självmord, trots att Candice aldrig sagt att hon ville avsluta sitt liv.  

Mamman fick höra att hon var självisk som inte ville assistera. Candice råkade höra samtalet mellan läkaren och mamman och tillfrågades sedan av läkaren om hon visste hur sjuk hon var. 

I slutet av filmintervjun börjar Candice gråta och hennes mamma säger: 

– Gråt inte, det är över nu. Vi vill bara inte att det ska hända någon annan. Vi vill inte att någon annan familj ska behöva gå igenom det här. 

Mammans ord sätter fingret på varför den här filmen behöver visas i Sverige, menar Claphaminstitutets direktor Per Ewert. Politiker och vårdpersonal behöver ytterligare information om hur det faktiskt går till i länder som infört dödshjälp, särskilt nu, efter att den svenske läkaren Staffan Bergström gett dödligt gift till en ALS-patient i början på juli. 

– De som förespråkar dödshjälp tog händelsen som ett tillfälle att driva opinion och sätta ytterligare press på beslutsfattare att se detta som normaliserat. Det är oerhört beklagligt, säger Ewert till Världen idag. 

Han konstaterar att frågan om dödshjälp ofta speglas med hjälp av känsloargument som att man vill hjälpa dem som lider på sitt yttersta. Men filmen Livsfarliga lagar beskriver det motsatta, hur människor har blivit utsatta för påtryckningar att ta emot dödshjälp.  

– Det är viktigt att belysa den sidan av myntet också. Hur det faktiskt drabbar människor att vården tar på sig ansvaret att avliva patienter. 

Per Ewert påpekar att det alltid kommer att finnas ett tryck på ständig utökning av antalet grupper som ska omfattas av rätten till dödshjälp, i rättvisans namn.

– Det är det som leder till det sluttande plan som är så fruktansvärt farligt i den här frågan, säger han. 

Det förekommer också att anhöriga sätter press på sina äldre att ta emot dödshjälp, berättar en läkare som intervjuas i filmen. 

– Det är omöjligt att undgå både den risken, och risken att äldre känner en outtalad press att ta farväl för att inte ligga anhöriga till last, säger Per Ewert.

Vi vill inte att någon annan familj ska behöva gå igenom det här.

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00