Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Hon blir väckt på natten – för att uppmuntra andra

Det började som en törst efter mer av Gud. Nu väcks Magdalena Storsjö varje natt för att ta emot tilltal från Gud, berättar hon. Orden hon får delar hon på Facebook och ska nu samlas i en bok. – Gud kan verkligen göra vad han vill med vem som helst, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:41, 26 apr 2018

Magdalena Storsjö levde ett vanligt liv som kristen. Hon gick till kyrkan på söndagarna, läste sin bibel och var delaktig i en hemgrupp. Men hon längtade efter något mer. 

– Jag ville ha det där som många andra har – se och höra från Gud, att det övernaturliga skulle få bli det naturliga, säger hon. 

Magdalena bestämde sig för att medvetet ta mer tid med Gud. Efter att ha gjort detta under några månader hände – ingenting. 

Det var i alla fall så Magdalena såg det. 

– Det var som om jag kom in i en öken. Nu när jag ser tillbaka på det inser jag att jag blev ännu mer törstig. Det enda som ökade var min längtan efter mer av Gud, säger hon. 

Så länge Magdalena Storsjö kunde minnas hade hon sovit bra, men plötsligt började hon nu vakna under nätterna. 

– Varken jag eller min man kunde förstå vad det berodde på, säger hon. 

Men så kom de och tänka på en historia om en man som hade vaknat på nätterna för att Gud kallade honom att be, men han orkade inte kliva upp och göra det. En natt när han vaknade och inte orkade kliva upp, öppnade Gud hans ögon och han såg hur hela rummet var fullt av änglar som väntade på att bli ivägsända på hans böner. Men eftersom han inte orkade be sändes de aldrig i väg.

”Tänk om det ligger något i det”, tänkte Magdalena, ”jag kanske ska kliva upp när jag vaknar, ta med penna och papper och skriva ned sådant som jag tror kan vara från Gud. Sedan kan jag i efterhand se om det var Guds eller mina tankar”. 

En natt vaknade Magdalena av en sång inom sig. Det var som om Gud sjöng: ”Mitt hjärta längtar bara efter mer av dig, att få se dig och få vara med dig" till henne. 

Veckorna som följde fick Magdalena olika budskap, bibelord och lovsånger varje natt. Hon bad sin man Thomas se om det fanns någon röd tråd i det hela, och snart var även hennes hemgrupp från Sundsvalls pingstkyrka engagerad i de nattliga tilltalen. 

– Jag ville att orden skulle prövas. Var de från Gud eller bara något inom mig? säger hon. 

Till en början mejlade Magdalena ut tilltalen till sina vänner för att pröva dem, men snart skapade hennes man i stället en Facebookgrupp med arbetsnamnet ”Tilltal från Gud”. 

Tre år senare får Magdalena fortfarande tilltal varje natt, och Facebookgruppen har över 5 000 följare. 

”Låt dig inte nedslås när motgångar möter dig. Låt inte fruktan gripa tag i dig. Fäst blicken på mig, jag tar dig igenom. Vad du än möter är jag med dig och jag styrker dig”, är orden den 19 april. 

”Gör inte annat än mig till herre i ditt liv”, är budskapet den 14 april. 

"När du tror allt faller är jag där och reser dig upp igen. När livet är grått och du inte ser klart framför dig, vill jag låta dimman lätta och ljuset gry”, är orden den 13 april. 

Varje tilltal följs av ett antal bibelord samt en lovsång. 

– Det är långtifrån alltid det är min musiksmak på sångerna. Ibland kan det vara någon riktig gammal goding... Han gör ju som han vill, Gud. 

Inte heller språket i tilltalen är Magdalenas. 

– En natt upplevde jag ett tilltal som var på rim. Jag kan inte rimma. När min tvillingsyster läste tilltalet, ringde hon mig, skrattade och sa: ”Det där är verkligen inte du, vi kan ju inte rimma”. 

Hur orkar du med dagarna när du är vaken en stund varje natt?

– När det här började sa jag till Jesus: ”Det här fixar inte jag”. Men han sa till mig: ”Du kommer inte påverkas, det du ger kompenserar jag för.” Och jag har inte märkt någon skillnad heller. 

Någon gång har Magdalena dock tänkt: ”Är jag beredd att betala priset om det innebär att jag aldrig får sova en hel natt igen?” Men så har hon fått ett meddelande från någon som beskriver hur uppmuntrad han eller hon har blivit av ett tilltal, och då har hon blivit övertygad om att det är värt det. 

– Jag fortsätter så länge som det varar. Det är upp till Gud att bestämma, säger hon. 

Nu ska det första årets tilltal samlas i en bok som förmodligen kommer ges ut före sommaren. Namnet på boken är ”Levande vatten” och innehållet är alltså 365 tilltal med tillhörande bibelord. 

– Det känns jättekonstigt på ett sätt. Jag har varken talets eller skrivandets gåva. Fast på ett sätt är det inte konstigt, för ingenting är omöjligt för Gud. 

Magdalena skickar med det som en uppmuntran till andra. 

– Gud kan verkligen göra vad han vill med vem som helst. När man öppnar sig och låter honom förvandla en kan vad som helst hända. 

Tilltal från Gud

Facebookgruppen ”Tilltal från Gud” är en stängd grupp. Det innebär att du måste få en inbjudan från någon i gruppen för att kunna följa det Magdalena skriver. Om du inte känner någon som är med i gruppen kan du skicka ett meddelande till Magdalena eller Thomas Storsjö.

Journalister från Israel vittnar om hat under fotbolls-VM

Qatar. Israeliska journalister på plats i Qatar för fotbolls-VM vittnar om trakasserier från både... onsdag 7/12 13:00