Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

För att utröna vilka som är IS-terrorister pågår en ”scanning” av de män som evakueras från IS sista fäste i Syrien. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Högskolelektor: Ta hit IS-terrorister, skicka högerpolitiker till Syrien

Sverige borde göra ett byte med Syrien: Vi tar hem IS-terroristerna och de tar Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och SvD:s ledarredaktion. Det föreslår Andreas Pettersson, högskolelektor på polisutbildningen vid Södertörns högskola.

Nyheter · Publicerad 16:33, 6 mar 2019

Det var i en tweet den 26 februari som Andreas Pettersson, lektor på Södertörns högskola, lade fram ett nytt förslag gällande IS-återvändarna.

”Kan vi inte bara göra ett byte med Syrien? Vi tar hem IS-terroristerna, de tar Tobé, Kristersson, Åkesson, GP:s och SvD:s ledarredaktioner?” skrev han och syftade alltså på M-politikern Tobias Tobé, M-ledaren Ulf Kristersson, SD-ledaren Jimmie Åkesson samt ledarredaktionerna på Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Enligt uppgifter på Södertörns högskolas hemsida är Andreas Pettersson lektor på institutionen för samhällsvetenskap och på polisutbildningen. I sin presentation på Twitter skriver Pettersson att han är jurist och bland annat undervisar i socialrätt.

Reaktionerna mot tweeten lät inte vänta på sig.

”Jag har skrivit både ledare och ledarkolumner i både SvD och GP. Länka gärna till en text som är lika förgriplig som att våldta/köpa/sälja sexslavar, mörda, tortera och stympa barn, bränna folk levande, kasta homosexuella från hustak”, skrev Johan Ingerö som i dag är policyansvarig för KD:s partiledarstab.

En annan som reagerade var samhällsdebattören Jenny Sonesson.

”Jag har jobbat som ledarskribent på GP. Under alliansregeringen var jag med och skrev Sveriges första handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Du jämför mig alltså med IS-terrorister. Du behöver en grundkurs i demokrati”, skrev hon på Twitter.

Andra personer frågar ifall nämnda politiker och journalister utgör ett hot mot Pettersson och hans familj eller varför Pettersson inte själv reser ner till sina ”hjältar” i Syrien.

Ytterligare andra menar att tweeten är ett hån mot IS offer.

Världen idag har försökt nå Andreas Pettersson för att höra varför han verkar föredra bekämpning av oliktänkande med våld framför bekämpning med ord, men har inte lyckats.

I en kommentar på Twitter skriver Pettersson dock att det hela var ett skämt.

Kan vi inte bara göra ett byte med Syrien? Vi tar hem IS-terror- isterna, de tar Tobé, Kristersson, Åkesson, GP:s och SvD:s ledarredaktioner?

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...