Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Historiskt när Sverige nu byter säkerhetspolitisk linje

Redan i början av veckan väntas regeringen fatta beslut om en ansökan om medlemskap i Nato. I riksdagsdebatten tog flera partiledare upp att Sverige tydligt måste deklarera att inga kärnvapen eller permanenta baser ska finnas på svensk mark.

Nyheter · Publicerad 16:00, 16 maj 2022

– Den 24 februari öppnades ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Europa och Sveriges befolkning lever i en ny farlig verklighet, sade statsminister Magdalena Andersson (S) när hon inledde riksdagens särskilda debatt om säkerhetspolitiken.

Flera av partiledarna som gick upp i talarstolen talade om en historisk förändring av svensk säkerhetspolitik när Sverige nu ska bli medlem i Nato. Under söndagen deklarerade Socialdemokraterna att man ställer sig bakom en svensk Natoansökan.

– Trots att vår alliansfrihet har tjänat oss väl i 200 år är det min bedömning att den inte kommer att tjäna oss lika väl i framtiden, säger Magdalena Andersson.

Verkligheten har förändrats av Rysslands brutala angrepp på Ukraina, och det finns ingen anledning att tro att Ryssland inte kan agera lika risktagande i vårt närområde, framhöll hon.

– Så ser vår verklighet ut, i den behöver Sverige formella säkerhetsgarantier som kommer med ett medlemskap i Nato, sade Andersson.

Sverige kommer att precis som Norge och Danmark tydligt deklarera att vi inte vill ha vare sig kärnvapen eller permanenta baser på svenskt territorium, sade Magdalena Andersson.

Det var ett krav som även Moderatledaren Ulf Kristersson tog upp.

– För svensk del finns inte skäl att ha kärnvapen eller fast basering av främmande trupp på vårt territorium i fredstid. Sverige bör göra som Finland, och som Danmark och Norge redan gör, och nationellt deklarera den ståndpunkten, sade Kristersson.

Både Ulf Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson tog upp att ansökan om Natomedlemskap endast är startskottet. Beslutet måste följas upp med satsningar på det svenska totalförsvaret.

– Sverige behöver en kraftigt ökad försvarsbudget. Men vi behöver också se över stora delar av vårt lands beredskap, sade Åkesson.

Andersson framhöll också att Sverige kommer att kunna fortsätta att driva en självständig utrikespolitik med fokus på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter, liksom nedrustning.

Det har funnits en majoritet för svenskt Natoansökan i riksdagen sedan mitten av april, då Sverigedemokraterna sade ja under förutsättning att även Finland går med.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna har drivit på för ett svenskt Natomedlemskap i flera år. Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar var kritisk till hur frågan hanterats.

– Det största beslutet genom tiderna har väljarna förvägrats ta ställning till, sade hon.

V anser att Natobeslutet borde ha tagits efter valet i höst eller i en folkomröstning.

– Nu fattas beslut som påverkar generationer av svenskar utan att svenska folket varit med i processen, sade Dadgostar.

Debatten i riksdagen skulle, till skillnad från den finländska riksdagens debatt som också inleddes under måndagen, inte avslutas med ett beslut. Det formella beslutet om att Sverige ska ansöka om Natomedlemskap tas nämligen av regeringen, något som kan ha skett redan under måndagen efter denna tidnings pressläggning.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00