Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Historisk koalition i den nya israeliska regeringen

Israels nye premiärminister blir konservative Naftali Bennett, vars regeringskoalition under söndagen röstades igenom med bara en rösts marginal i Knesset. Benjamin Netanyahus går nu in som oppositionsledare.

Nyheter · Publicerad 16:35, 14 jun 2021

Siffrorna blev 60 mot 59 bland Knessets 120 ledamöter. Majoriteten röstade därmed ja till den åtta partier stora och minst sagt unika regeringskoalitionen.

– Den nya regeringen representerar medborgare från Efrat till Tel Aviv, från Rahat till Kiryat Shmona, sade Naftali Bennett under ett anförande strax före omröstningen, för beskriva mångfalden bland understödjarna.

Han tillade även att landets arabiska medborgare i koalitionen representeras av Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam, samt representanter från Förenade arablistan.

– Jag skulle vilja tacka Benjamin Netanyahu för att han möjliggjorde detta, tillade han i slutet av anförandet.

Landets nya regering är en brokig skara. Den sköra koalitionen är historisk på flera sätt: Det är bland annat första gången i landets historia som ett arabiskt parti ingår i en regeringskoalition.

Netanyahu lät inte lika munter som Bennett under det anförande som han gav i samband med den ödesmättade omröstningen.

– Om det är vårt öde att vara i opposition så kommer vi att göra det med huvudet högt tills vi har störtat den här dåliga regeringen, och vi kommer att återkomma för att leda landet på vårt sätt, sade den avgående premiärministern.

Under de första två åren blir landets nye premiärminister den 49-årige konservative Naftali Bennett, techmiljonär tillika ledare för partiet Yamina (Höger). Därefter tar Yair Lapid, som leder det mer mittenorienterade partiet Yesh Atid (Det finns en framtid), över posten. Lapid var finansminister under Netanyahu åren 2013–14.

Frågan för många analytiker är hur den nya regeringen ska kunna dra åt samma håll i längden. När den sammanträdde sent på söndagen uppmanade partiledarna till ”återhållsamhet” och ”tillit” för att garantera koalitionens överlevnad, skriver Times of Israel.

Naftali Bennett lovade att verka för att ”hela såret i nationen” efter två års politiskt dödläge och uppmande sina ministrar att försöka hålla tillbaka de många ideologiska skiljaktigheter som präglar partierna i koalitionen.

På palestinsk sida jublade man inte över den nya regeringen.

– Bennett motsätter sig en palestinsk stat. Han tror på annektering av alla bosättningar. Därför är vi inte optimistiska, sade en palestinsk tjänsteman till Jerusalem Post.

Den palestinske advokaten och krönikören Ibrahim Shaaban sade till tidningen att den nya koalitionen förväntas vara mer högerinriktad än den förra regeringen.

De olika partierna i regeringskoalitionen

Konservativa Yamina (Höger). Representeras av Naftali Bennett, premiärminister de två första åren.

Det sekulära mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid), regeringens största parti. Representeras av Yair Lapid, inledningsvis utrikesminister, men är planerad att ta över premiärministerposten efter två år.

Högerpartiet Tikva hadasha (Nytt hopp).

Det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel).

Mittenpartiet Kahol Lavan (Blåvita alliansen).

Det gröna/vänsterorienterade partiet Meretz (Vitalitet).

Arbetarpartiet.

Islamsistiska Raam.

Källa: TT, Reuters, AFP, Landguiden/UI

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier