Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

KD-ledaren Ebba Busch har bakgrund i en ”antimuslimsk kristen sekt”, skriver det muslimska partiet Nyans ledare Mikail Yüksel. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Hillsong och Livets Ord slagträ i attacker mot KD

Falska påståenden om församlingarna Hillsong och Livets Ord har de senaste dagarna använts i försök att misskreditera Kristdemokraterna och dess partiledare Ebba Busch.

Nyheter · Publicerad 19:00, 16 feb 2022

I en text av Svenska Dagbladets musikskribent Andres Lokko tar han upp australiska pingstförsamlingen Hillsongs populära lovsånger.

Han beskriver det som ”arenarock mot aborträtten och samkönade äktenskap” och att församlingen arbetar ”mot det mesta som gör livet modernt och värt att leva”.

Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen är kritisk till denna beskrivning och skriver ironiskt på Twitter:

”Gangsterrappen, möt din överman när det gäller samhällsomstörtande musik: Hillsongs ’muskulösa kraftrock’.”

”Andres Lokko har dessutom lyckats uttyda sångtexternas hemliga budskap (kanske genom att spela skivorna baklänges?) och insett att det är ’bombastisk arenarock mot aborträtten och samkönade äktenskap’”, fortsätter Rudenstrand.

Men Lokkos ogrundade påståenden hindrar inte personer i sociala medier att ge sig på Hillsong, och också dra in Kristdemokraterna. Bland annat hävdas att Hillsong är ”en sekt” och att KD-ledaren Ebba Busch är aktiv i denna ”sekt”.

Sektbeskyllningar riktas också mot församlingen Livets Ord av det muslimska partiet Nyans i en debattartikel i Aftonbladet. Även Nyans vill koppla Ebba Busch till ordet sekt.

”Att anklaga partiet Nyans för islamistkopplingar är som att beskriva KD:s partiledare Ebba Busch som dömd brottsling med högerextrema kopplingar och bakgrund från en antimuslimsk kristen sekt”, skriver partiledaren Mikail Yüksel med hänvisning till att Ebba Busch gått på Livets Ords kristna skola.

Yüksel har tidigare, som Världen idag berättat, sparkats ut från Centerpartiet för sin koppling till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Lina Stenberg på vänstertidningen Arbetet skriver på Twitter att det inom KD:s ledarskikt finns ”bakgrund och medlemskap i sekter som Hillsong och Livets ord”. Inte heller hon underbygger de nedvärderande anklagelserna mot tusentals kristna som är aktiva i församlingen.

”Båda är normala frikyrkor i dag”, svarar en person Stenberg.

”Nog du som får börja med att definiera sekt? Om du inte är enbart propagandist”, svarar en annan.

Sedan KD kom in i riksdagen är det vanligt att företrädares engagemang i kristna kyrkor används i mediala attacker mot partiet under valår. 2022 ser alltså inte ut att bli ett undantag.

Livets Ord och Hillsong är del av större världsvida kristna rörelser och i Sverige finns dessa samfund också representerade i ekumeniska organ såsom Sveriges kristna råd.

Ebba Busch har i intervjuer berättat att hon är medlem i Svenska kyrkan. Hon har besökt Hillsongs gudstjänster, huruvida hon ska beskrivas som aktiv i församlingen är oklart.

I tisdags sände SVT en kritisk BBC-dokumentär där Hillsong granskas, en dokumentär som även finns på SVT Play. Hillsong har kritiserat dokumentären för att ge en orättvis och felaktig bild av kyrkan.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10