På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Andreas Nielsen, pastor i Hillsong Stockholm. Foto: Jonas Adolfsson

Hillsong lämnar Nalen

Efter två och ett halvt år i anrika Nalens lokaler i centrala Stockholm måste församlingen Hillsong flytta. Hillsong har haft ett kontrakt med Nalen som sträcker sig till årsskiftet. Varje söndag samlas mellan 1600-1700 människor på de fyra olika gudstjänsterna och sidorummen med tv-överföring är dessutom överfulla. Barnarbetet samlar 200 barn. Men nu har Nalen alltså valt att säga upp kontraktet och församlingen måste flytta ut den sista januari 2014.

Nyheter · Publicerad 18:28, 10 nov 2013

När Världen idag når Hillsongs pastor Andreas Nielsen på söndagen vill han inte kommentera skälen för uppsägningen, men han menar att den mediestorm som varit under föregående vecka är ”en storm i ett vattenglas”.^
Stormen har bland annat handlat om att en radioreporter konfronterat Nalens VD med uppgift om att Andreas Nielsen inte viger samkönade par och är emot abort.
- Det stämmer att de inte kommer att fortsätta hos oss, säger Nalens VD Pernilla Abrahamsson, men inte heller hon vill ge några kommentarer i övrigt.
På frågan om beslutet har samband med det som framkommit under radiointervjun i P4 säger hon bara att ”det är något mellan oss och Hillsong”.

Bakgrunden är att Sveriges radios reporter Fredrik Ralstrand, som tidigare ska ha föreläst i heteronormativitet, i en bandad intervju bett Andreas Nielsen att berätta både hur han ser på samkönade relationer och abort.
– Jag personligen viger inte homosexuella, därför att jag tror att äktenskapet kommer ifrån Bibeln, och Bibeln konstaterar att äktenskapet ska vara mellan man och kvinna, säger Andreas Nielsen, och tillägger att alla människor är lika mycket värda.
Lite senare i intervjun säger han om abort:
– Jag anser att det är en komplicerad fråga och att det finns jättekomplicerade situationer, men jag tror ändå att livet på något sätt är heligt. Utan att sätta mig över någon så tycker jag att det är ett misslyckande, säger Nielsen i radioinslaget.

När reportern sedan träffar Nalens VD Pernilla Abrahamsson frågar han henne vilka krav som Nalen ställer på de organisationer som hyr in sig i nöjeskomplexet.
– Det ska vara lagligt, man ska respektera mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, och det ska inte vara organisationer som agerar och propagerar för något annat. Vi vill förknippas med bra grejer, säger hon.
På frågan om hur hon skulle reagera om det framkom att någon som hyr hos Nalen "uttrycker sig homofobiskt eller mot kvinnans bestämmande över sin egen kropp”, säger hon att hon kan tänka sig att bryta kontraktet.
Därpå läser Fredrik Ralstrand upp ett citat från Andreas Nielsen, där denna ska ha kommenterat abort med orden ”jag tycker det är en tragisk utveckling och för stort fokus på kvinnans rätt till sin kropp”.
– Vad jag tycker om det? Det är fruktansvärt, naturligtvis, säger Pernilla Abrahamsson.
Dessförinnan har hon ombetts ta ställning till frågan ”Är det okej att exkludera homosexuella vigslar?”, och bestämt svarat ”nej”.

Andreas Nielsen vill alltså tona ner det som framkommit i media och i stället fokusera framåt. De är redan trångbodda på Nalen, så beslutet har bara påskyndat den process som ändå varit oundviklig. Och han säger till Världen idag att han är övertygad om att Gud ska leda församlingen in i nästa lokal, precis som han under sju år lett dem in i fyra andra lokaler. På söndagen meddelades församlingen beslutet och det togs enligt Andreas Nielsen emot med både enighet och framåtanda.
- Hillsong har aldrig suttit i lokalerna utan vårt fokus är, och har alltid varit, att älska människor och leda dem fram till en personlig relation med Jesus, säger han.

Några nya lokaler är ännu inte färdiga, men han säger att Hillsong är en innerstadskyrka och att han tror att de även fortsatt kommer ha flera gudstjänster varje söndag. Andreas Nielsen vädjar nu om förbön för situationen.
- Vi vädjar om alla människors förbön och support, så att vi kan hitta en lokal som hjälper oss att vinna människor och bygga något som kan vara till välsignelse för hela  Sverige, säger han.

EVA JANZON
LUKAS BERGGREN
redaktionen@varldenidag.se 

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier