Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Foto: SVT Play

Hett i SVT-debatt om ”Mitt kors”

Vår kommunikationschef valde inte sina ord så väl. Det medgav ärkebiskop Antje Jackelén när den omdebatterade Facebook-gruppen ”Mitt kors” debatterades i SVT Opinion på torsdagen.

Nyheter · Publicerad 00:01, 26 aug 2016

– Jag blir jätteglad att du nu säger så, utbrast Annika Borg, en av de tre präster som drog igång kampanjen ”Mitt kors” efter mordet på en präst i franska Normandie.

Ärkebiskopen talade sig nu varm för korset och menade att Svenska kyrkan inte alls tagit avstånd från Facebook-initiativet.

– Ryktet att det skulle vara ett massivt motstånd från kyrkans ledning är helt enkelt fel, hävdade hon och tog avstånd från det uttalande där Svenska kyrkans kommunikationschef hävdat att kampanjen missbrukar korset och uppviglar mot andra religioner.

Annika Borg förklarade kampanjens syfte, att i solidaritet med världens förföljda kristna hålla fram korset som kärlekens symbol. Det motstånd hon och de andra initiativtagarna uppfattat från kyrkans ledning har varit mycket smärtsam, framhöll hon.

Svenska kyrkans tvetydiga agerande pekades i SVT-debatten ut som polariserande.

– Vem är det som polariserar? kontrade ärkebiskopen och pekade på twitter-uttalanden där korskampanjen kopplats till direkt islamfientliga uttalanden.

Ärkebiskopens resonemang underkändes av den tredje personen i panelen, författaren Marcus Birro.

– Detta måste var ett av de fredligaste initiativ vi har varit med om på Facebook, sa Birro och menade att det som skett i själva verket blottlagt ett stort glapp mellan fotfolk och elit i Svenska kyrkan. För vanliga medlemmar i Svenska kyrkan är det omöjligt att förstå sig på det här flummet, menade han bland annat.

– De kristna är den grupp som är mest förföljd i världen. Det är en skyldighet för oss att stå upp för dem, framhöll Birro.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...