Nyheter

Hett att etablera kristna tv-kanaler

Mot alla prognoser ser det ut som om traditionell tv med traditionella tv-program har framtiden för sig. Program i de gamla kanalerna som Let"s dance eller På spåret, samlar miljonpublik. När Skavlan drar i gång sitter närmare två miljoner svenskar framför tv-apparterna samtidigt.

För bara tio år sedan påstod tv-analytikerna att vi i stället skulle se programmen i våra mobiler eller inspelade på tider vi själva valt. De fick bara delvis rätt. På en punkt fick de helt fel. "Gammeltv" hävdar sig väl, och nya kanaler etableras mot alla odds.
Inte minst intressant är det att se vad som händer med nyetableringar av kristna kanaler. I Norge har det funnits och finns fortfarande flera kristna kanaler, men helt dominerande och växande är Vision Norge som sänder 24 timmar om dygnet. Kanalen expanderar och nyligen har man etablerat sig även i Sverige med centrum i Floda. Vision Skandinavien är arbetsnamnet. Språket är svenska.
I Sverige blir Kanal 10 mer och mer etablerad som "den kristna kanalen". Det finns egentligen för närvarande ingen konkurrens om vad en kristen kanal kan vara, i stället värvar Kanal 10 program från flera kristna sammanhang. Ett exempel är Ulf Ekmans talk show, Kväll med Ulf Ekman. Men inte heller Kanal 10 nöjer sig med hemlandet, utan har nyligen etablerat sig i Oslo med program riktade till norsk publik. Artisten Edward John är en av de norska programledarna.

Både Vision Norge och Kanal 10 bygger sin verksamhet på gåvor från tittarna. Det innebär att en stor del av programmen upptas av uppmaningar att skänka pengar till verksamheterna. Båda kanalerna har kombinerat sin verksamhet med studiobyggnader som också rymmer verksamhet för en församling, varifrån man naturligt också sänder gudstjänster och konferenser.

Veckans nyhet är en annonskampanj från organisationen Nordisk tv-mission. Annonsen publiceras bland annat i tidningen Sändaren. Där erbjuds läsarna möjligheter att köpa in sig i vad man kallar "Kanal 316". Då kan man dels stödja tv- mission men också göra egna tv- och radioprogram eller starta en egen tv- eller radiostation. Mannen bakom Kanal 316 är Tommy Josefsson, som startade vad som senare blev Kanal 10 i Sverige. Josefsson var också verksam i Oslo och "Bratterud-tv". Båda projekten fick ekonomiska problem. God tv med administration i London och Gospel channel med kontor på Island är andra 24 timmars – kanaler liksom adventistägda Life stile channel.

Kostnaderna att driva en tv-kanal är stora och alla pengar kommer genom gåvor. Den nya kanalen ska finansieras på samma sätt enligt inbjudan i annonsen. Bara Vision Norge samlar in mellan 40 och 50 miljoner kronor för sin verksamhet. Trots kostnaderna är det tydligen mycket hett att etablera sig i den traditionella tv-branchen. Kanal 316 säger på sin hemsida att syftet är att "vara en gemensam plattform för att kristna ska nå en bredare publik".
Att det är risker i projektet tycks man medveten om när man uppmanar läsarna att "Bli med på äventyret".Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS