Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Hetsig debatt om stökiga ungdomar på Gröna Lund

En pappas beskrivning av familjens besök på Gröna Lund, där de ska ha bevittnat stökiga ungdomar, har väckt starka känslor på Twitter. Några anser att den beskrivna händelsen belyser problem med integrationen medan andra menar att det handlar om en storm i ett vattenglas.

Nyheter · Publicerad 10:00, 1 jun 2023

För en tid sedan besökte journalisten och författaren Jonathan Kärre nöjesparken Gröna Lund i sällskap med sina barn, ett besök Kärre beskriver som ”bisarrt”.

”Redan första åket är det ett ungdomsgäng som tränger sig förbi några flickor i tioårsåldern bakom mig och mina barn. Jag säger till grabbarna att det inte är okej. De börjar tjafsa om att jag ska sköta mitt eget och inte lägga mig i om jag inte jobbar där”, skriver han bland annat i en tråd på Twitter.

Jonathan Kärres Twitterinlägg, där han skriver att Gröna Lunds personal avstått från att ingripa mot ungdomsgänget, har orsakat en storm på Twitter. En del Twitteranvändare har tagit fasta på att Jonathan Kärre säger sig ha blivit anklagad för rasism och kopplar samman det stökiga ungdomsgänget på Gröna Lund med segregation och gängproblematik.

”Det handlar inte om några störiga, en engångsföreteelse, en avvikelse – utan om antisociala beteenden som till syvende och sist drabbar skötsamma utrikes födda mest”, skriver debattören och juristen Alice Teodorescu Måwe på Twitter.

Andra anser att det handlar om en bagatell och menar att Jonathan Kärre har en högerpopulistisk agenda.

”Jag undrar fortfarande vad ... nyhetsvärdet på riksplanet är i att några tonåringar trängt sig i en kö på Gröna Lund”, skriver Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet, på Twitter.

Alice Teodorescu Måwe och Johannes Klenell möttes på tisdagen i en debatt i Sveriges Radio. Där upprepade Johannes Klenell sin synpunkt att det hela är en bagatell som inte borde fått uppmärksamhet. Alice Teodorescu Måwe menade att den stora uppmärksamheten beror på att många känner igen sig i Jonathan Kärres berättelse – att segregationen lett till stök på allt ifrån bibliotek till spårvagnar.

Sveriges Radio uppger att nöjesparken Liseberg i Göteborg i år dragit in rekordmånga årskort för stökiga personer medan Gröna Lund ännu inte återkallat ett enda årskort.

Polisen Viktor Adolphson, som står bakom Twitterkontot YB Södermalm, manar till besinning.

”Nu har nöjesparkernas ordningsproblem diskuterats snart en vecka. Eventuellt måste Gröna Lund steppa upp lite? Liseberg agerar uppenbarligen i enlighet med uppsatta regler. Drar in besöks/årskort, agerar mot oordning och överträdelse. Det kan väl Grönan med? End of story”, skriver han.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40