Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Het debatt om vigseltvång inför kyrkovalet

Huruvida präster ska tvingas viga samkönade par debatterades i P1 Morgon i torsdags.

– För att bli präst i dag så måste man acceptera att viga alla, sade Jesper Eneroth (S).

– Man kan aldrig ålägga en enskild präst vigseltvång, sade Berth Löndahl i Frimodig kyrka.

Nyheter · Publicerad 16:08, 23 aug 2021

Enligt Socialdemokraterna och deras gruppledare i kyrkomötet, Jesper Eneroth, är det en rättighet, inte bara för samkönade par att få vigas i Svenska kyrkan, utan också att inte behöva möta präster som står för en annan äktenskapssyn. Det framkom i en debatt i Sveriges Radio på torsdagen.

– Alla som möter kyrkan ska mötas med kärlek och respekt, sade Eneroth som pressades av programledaren på om S vill att de präster som av teologiska skäl inte kan viga samkönade par ska få sparken, något han undvek att svara på.

– För att bli präst i dag så måste man acceptera att viga alla, det är det förslag vi lagt på bordet.

Berth Löndahl som representerar Frimodig kyrka, riktade en känga mot det system genom vilket Svenska kyrkan styrs i dag.

– De partipolitiska grupperna har en tendens att svika de löften man ger, menar Löndahl som refererar till det kyrkans ledning lovade 2009 då samkönade vigslar i Svenska kyrkan klubbades igenom.

Då var beskedet att enskilda präster aldrig skulle tvingas att gå emot samvete och teologisk övertygelse gällande äktenskapssyn. Nu förespråkas just detta.

– Skulle Svenska kyrkan fatta det beslut Jesper förordar skulle man avgränsa mot den internationella kristenheten, sade Berth Löndahl och underströk att Svenska kyrkan är unik i det att partipolitiska ideologier dominerar över kyrkans bekännelse och tro.

Jesper Eneroth poängterade att det för honom och S inte handlar om att samkönade vigslar ska kunna genomföras i församlingarna, eftersom detta redan sker utan problem.

– För oss är det en principiell fråga, sade han.

De partipolitiska grupperna har en tendens att svika de löften man ger.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier