På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Herman Lindqvist: Solklart att Jesus har existerat

Bibeln är en av våra viktigaste böcker och det är ”solklart” att Jesus har funnits som historisk person. Det säger journalisten och författaren Herman Lindqvist i Gå ut missions tv-serie Purpose på Vision Sverige. I programmet kommer Lindqvist även in på svenskarnas okunnighet om den kristna tron.

Nyheter · Publicerad 16:00, 26 apr 2021

Under temat ”perspektiv” intervjuades journalisten och författaren Herman Lindqvist i söndagens avsnitt av programserien Purpose, ett samarbete mellan den kristna tv-kanalen Vision Sverige och organisationen ”Gå ut mission” vilket Världen idag berättade om i förra veckan.

Lindqvist har varit utrikeskorrespondent för bland annat SVT och Sveriges Radio. Han är även känd för sina populärhistoriska skildringar i både tv-program och bokform.

När han nu intervjuas av Jonas Andersson, direktor på Gå ut mission, berättar han om betydelsen av den kristna tron för vårt samhälle och våra värderingar. Andersson påminner Lindqvist om att han i tidigare intervjuer pekat på Bibeln som en av våra viktigaste böcker.

– Faktum är att jag står för den åsikten, svarar han och uttrycker att det är ”djupt sorgligt” att svenskarna egentligen inte vet någonting om sin religion, trots att många är medlemmar i Svenska kyrkan samt döpta och konfirmerade.

När svenskar ska gifta sig vill många dessutom tona ner talet om Jesus under ceremonin och när de går in i en kyrka förstår de inte bilderna som finns där, menar Lindqvist.

– De har ingen aning om vad de föreställer och ändå är det då ett kristet land, som det heter. Det är skolans och samhällets fel som inte har gett dem nycklarna.

Man behöver inte vara speciellt religiös för att inse hur mycket kristendomen har betytt för vår lagstiftning och samhällssyn, enligt Herman Lindqvist. Och under medeltiden var det kyrkan som stod för såväl skolundervisningen som sjukvården och åldringsvården, påpekar han.

– I dag har folk uppfattningen att kyrkan bara är något som river ner och förstör. Jag tycker det är väldigt synd att det har blivit så, säger han.

Jonas Andersson tar även upp ett påstående från professorn Agnes Wold, om att det inte skulle finnas tillräckliga belägg för att Jesus har funnits som historisk person.

Herman Lindqvist är av en annan åsikt. Av de belägg och fakta han har tagit del av kan han se att det fanns en folkledare vid Jesu tid, som väckte stort uppseende och som blev avrättad.

– Det tycker jag är helt solklart. Och i synnerhet med tanke på att han kunde få så många och starka anhängare, säger han.

De första församlingarna grundades mindre än hundra år efter Jesu död, av människor som var gripna av något som drabbat dem starkt, fortsätter Lindqvist. Den kristna tron levde sedan vidare och spred sig.

– Allt detta kan ju inte uppstå ur ingenting. Det är ju helt omöjligt.

En annan av intervjupersonerna var politikern Gudrun Schyman, som i lördagens avsnitt av tv-serien bland annat talade om demokrati och om kärleken som drivkraft.

Allt detta [kristendomens utbredning] kan ju inte uppstå ur ingenting. Det är ju helt omöjligt.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier