Nyheter

Hen-fallet: ”Staten straffar den som inte talar på rätt sätt”

I lördagens tidning berättade Världen idag att DO anser att en skolelev bör få 150 000 kronor i skadestånd på grund av att läraren inte ville använda pronomet ”hen”. Foto: Pontus Lundahl/TT
I lördagens tidning berättade Världen idag att DO anser att en skolelev bör få 150 000 kronor i skadestånd på grund av att läraren inte ville använda pronomet ”hen”. Foto: Pontus Lundahl/TT
Adam Cwejman Foto: Alexander Fyrdahl
Adam Cwejman Foto: Alexander Fyrdahl

Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att en elev bör få skadestånd för att en lärare vägrat kalla eleven för ”hen”. Ledarskribenten Adam Cwejman menar att beslutet innebär att staten bestämmer vilken ideologi den enskilda människan ska ha.”En statlig myndighet har fastställt att offentligt anställd personal måste tala på ett visst sätt”, skriver han.

Publicerad Uppdaterad

Du måste tro att det faktiskt finns ett tredje icke-binärt kön för att använda det i vardagligt tal.

Adam Cwejman, Göteborgs-Posten

I maj förra året kunde Världen idag berätta att en lärare på Waldorfskolan Solvikskolan i Järna fått sparken för att hon vägrat kalla en elev för hen. I lördagens tidning berättade vi att DO anser att skoleleven bör få 150 000 kronor i skadestånd på grund av att läraren inte ville använda pronomet ”hen”.

Adam Cwejman, ledarskribent på Göteborgs-Posten, tillhör dem som är kritiska mot DO:s beslut. Tanken om att staten ska bestämma vad människor ska uttala och inte uttala kan vara värre än censur, menar han.

”Censur innebär att du förbjuds från att säga något. I förlängningen förbjuds någon annan från att höra vad det är du har att säga. Men vad kallas det när staten, med hot om straff, tvingar dig att säga något? Denna 'omvända' censur verkar nu ha gjort entré i Sverige.”

Cwejman påpekar att ingen på skolan har yttrat något nedsättande.

”En statlig myndighet har fastställt att offentligt anställd personal måste tala på ett visst sätt. Att inte göra det är alltså liktydigt med trakasserier. Det går inte att tolka på något annat vis”, skriver han.

Cwejman menar att det finns goda skäl att se på frågan om det finns fler än två kön som en ideologisk fråga. I detta fall har DO gjort det straffbart att ha någon annan ideologi än den staten bestämt är den enda rätta, anser han.

”Du måste tro att det faktiskt finns ett tredje icke-binärt kön för att använda det i vardagligt tal.”

Adam Cwejman säger sig inte tycka att det är fel att använda könsneutrala pronomen, men betonar sin åsikt om att detta inte är en fråga som staten ska ha med att göra.

”Det är viktigt att förstå skillnaden på att en lärare inte får tilltala en elev med nedsättande ord och att läraren måste säga hen. Den djupa innebörden av vad som har hänt här borde inte gå obemärkt förbi: Staten straffar den som inte talar på rätt sätt”, skriver han.

Fler röster kritiserar DO:s beslut.

”Det hade varit rimligare att betala ut skadestånd till den sparkade läraren”, skriver riksdagsledamoten Jan Ericson (M) på Twitter.

Läraren Selma Gamaleldin, som vägrade kalla den aktuella eleven för ”hen”, blev först avstängd och sedan avskedad från sin anställning.

Powered by Labrador CMS