Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

”Vi har under flera år överlevt på en inkomst”, berättar Elin Åkerlund och sambon Jim Olsson i Tierp som valt hemma-omsorg för sina tre barn, Cassandra, Casper och Charlie. Foto: Privat

Hemmamamman Elin skrev mejl till riksdagens ledamöter

När regeringen ville införa obligatorisk förskola från fem års ålder fick trebarnsmamman Elin Åkerlund nog och skickade mejl till samtliga 349 riksdagsledamöter. Elin har varit hemma med sina barn i nio år och är inte förvånad över att en majoritet av väljarna är emot kvotering av föräldraledighet.

– Jag har varit hemma med barnen för att jag velat det, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 sep 2022

I juli berättade Världen idag om att sju av tio väljare är emot att politiker ska styra över hur familjer disponerar föräldraledighet. Trebarnsmamman Elin Åkerlund, boende i uppländska Tierp, är inte förvånad över väljarnas åsikt.

– Jag är inte överraskad, familjer vill bestämma själva utifrån hur det passar dem, säger hon.

Elin har varit hemmaförälder sedan 2013 då hon födde sitt och sambons första barn.

– Jag har varit hemma med barnen för att jag velat det, säger hon.

Då Elins sambo velat jobba medan hon själv önskat vara hemma med barnen har paret, på grund av att tre månader är låsta till respektive förälder, tvingats pussla för att få ut sina föräldradagar.

– Men min sambo har inte varit hemma mer för det, så som makthavarna vill.

Ekonomi är en faktor som många småbarnsföräldrar tar i beaktning när man planerar föräldraledighet. Elin berättar att hon under sin tid som hemmamamma bland annat pluggat på distans samt hyrt ut stallplatser på den gård som familjen tidigare ägt. Själv tror hon att upplevda behov av en viss levnadsstandard kan skapa stress.

– Vi har under flera år överlevt på en inkomst. Man kan välja bort prylar, resor och dyra bilar. En mamma berättade för mig att de inte heller hade några pengar över, trots att båda föräldrarna jobbade heltid med barnen på förskola. 

Politiker som förespråkar kvotering av föräldraledighet framhåller inte sällan tanken om att den som är hemmaförälder riskerar en framtida låg pension.

– De påstår att vår pension blir så extremt dålig om vi inte jobbar heltid under hela våra liv. Sen hör man om fattigpensionärer som jobbat heltid i hela sitt liv. Det är dubbla budskap.

Själv resonerar Elin som så att var sak har sin tid.

– Nästa höst börjar mitt yngsta barn i skolan och då tänker jag börja jobba. Men inte heltid då jag anser att barnen fortfarande har rätt till ledighet och lov. Jag har många år kvar att jobba.

Samhällstrycket om att tidigt sätta sina barn i förskola leder till stress och tvivel hos föräldrar, menar hon.

– Jag har också varit osäker. Det präntas in i människor att ens barn inte lär sig något om de inte går i förskola. 

Inom Hemmaföräldrars riksorganisation (Haro) har hon funnit stärkande gemenskap.

– Som hemmaförälder går man emot hela samhället, man kan känna sig ensam ibland. Då känns det skönt att träffa andra som tycker man gör rätt.

År 2020 föreslog regeringen obligatorisk förskola från fem års ålder. Elin fick ångest över tanken på att hennes yngsta son skulle tvingas till förskolan, vilket ledde till att hon via mejl delgav samtliga 349 riksdagsledamöter sina åsikter om saken.

Fick du någon respons?

– Jag fick inte ett enda svar. Men förslaget gick inte igenom, kanske det väckte någon tanke.

Tycker du att frågan om föräldraledighet märks i valrörelsen så som den borde märkas?

– Nej, det kan alltid pratas mer om det.

Numera är Elin Åkerlund politiskt engagerad i Kristdemokraterna, ett parti som är emot kvotering av föräldraledighet.

– Jag vill försöka påverka, säger hon.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier